Hawa Mahal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hawa Mahal
Hawa Mahal
Hawa Mahal
Sijainti Jaipur, Intia
Koordinaatit 26.9239°N, 75.8267°E
Valmistumisvuosi 1799
Suunnittelija Lal Chand Ustad
Rakennuttaja maharadža Sawai Pratap Singh
Julkisivumateriaali punainen ja vaaleanpunainen hiekkakivi
Kerrosluku 5
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hawa Mahal (suomeksi ”Tuulten palatsi”)[1][2] on palatsi Jaipurissa Intiassa, noin 300 kilometrin päässä pääkaupunki New Delhistä. Punaisesta ja vaaleanpunaisesta hiekkakivestä rakennettu palatsi sijaitsee Jaipurin City Palacen laidalla, ja laajenee zenanaan tai naisten kammioihin.

Rakenteen rakensi vuonna 1799 maharadža Sawai Pratap Singh,[2] maharadža Sawai Jai Singhin pojanpoika, joka oli Jaipurin perustaja. Khetri Mahalin ainutlaatuisen rakenteen innoittamana hän rakensi tämän suuren ja historiallisen palatsin. Sen on suunnitellut Lal Chand Ustad.[3] Sen viiden kerroksen ulkopinta muistuttaa hunajakennoa, ja sen 953 pientä ikkunaa, nimeltään jharokha, on koristeltu monimutkaisella ristikkorakenteella.[4] Ristikkorakenteen alkuperäisenä tarkoituksena oli antaa hovin naisten tarkkailla huomaamatta jokapäiväistä elämää ja festivaaleja, joita juhlitaan alhaalla kadulla, koska heidän täytyi noudattaa tiukkoja ”purdah”-sääntöjä, jotka kielsivät heitä näyttäytymästä julkisesti peittämättä kasvojaan.[1][2] Tämä arkkitehtoninen piirre antoi myös viileän ilman kulkea läpi, mikä teki venturi-ilmiön ansiosta koko alueesta miellyttävämmän kesän korkeissa lämpötiloissa.[3] Monet ihmiset näkevät Hawa Mahalin katunäkymästä ja luulevat sen olevan palatsin etuosa, mutta se on takaosa.[3]

Vuonna 2006 Mahalissa tehtiin 50 vuoden tauon jälkeen kunnostustöitä, jotta monumentille voitaisiin tehdä kasvojenkohotus, jonka arvioidut kustannukset olivat 4,568 miljoonaa rupiaa. Yritysala auttoi Jaipurin historiallisten monumenttien säilyttämisessä, ja Unit Trust of India on ottanut Hawa Mahalin ylläpidon hoitaakseen. Palatsi on laajennettu osa valtavaa kompleksia. Kivestä veistetyt seulat, pienet rungot ja kaarikatot kuuluvat tämän suositun turistikohteen piirteisiin. Monumentissa on myös hienovaraisesti mallinnetut roikkuvat reunalistat.[4]

  1. a b Räsänen, Anna: Delhi, Jaipur ja Taj Mahal – Idän eksotiikkaa Pohjois-Intiassa Anna. 5.2.2007. Arkistoitu 2.5.2021. Viitattu 2.5.2021.
  2. a b c Särkkä, Susanna: Koe mennyt maailma Intian Kul­tai­ses­sa kol­mios­sa – pa­lat­si­tun­nel­maa pääsee ko­ke­maan myös koh­tuu­hin­nal­la Kaleva. 14.3.2018. Viitattu 2.5.2021.
  3. a b c Banerjee, Samayita: Know Your Monument: Hawa Mahal, more than just a breezy affair The Indian Express. 27.3.2019. Viitattu 8.5.2021. (englanniksi)
  4. a b Tiwari, Rituraj: Winds of change at Jaipur's Hawa Mahal The Economic Times. 26.12.2007. Viitattu 8.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]