Hautakivisuunnittelija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hautakivisuunnittelija on ammatti, jossa suunnitellaan asiakkaiden toiveiden mukaisia hautakiviä. Suunnittelija piirtää tietokoneella asiakkaan toivomusten mukaisen hautamuistomerkin. Hautamuistomerkki on useimmin kiveä, mutta muitakin materiaaleja käytetään. Esimerkiksi puuta, metallia, lasia, betonia sekä luonnosta tuotuja kiviä käytetään muistomerkkinä hautausmaalle sopivilla koristeilla täydennettyinä. Kiven ylivoimainen kestävyys muihin materiaaleihin nähden on taannut sen suosion yleisimpänä materiaalina.[1]

Ensimmäiset hautakivien tietokonepiirrokset teki Keijo Kaikkonen Kempeleessä vuonna 1992.lähde? Tekniikka ja ohjelmat ovat kehittyneet siten, että nykyisin voidaan piirtää hautakivi luonnollisilla väreillä ja hautausmaaympäristöön "upotettuna". Näin asiakas voi vakuuttua tilaushetkellä lopputuloksesta.

Tarkat, luonnollisessa koossa olevat tietokonepiirrokset haastavat hautakiviveistämöä tekemään tarkalleen piirroksen mukaisen kiven. Kaiverrukset ja muut koristeet ovat myös piirroksessa mittasuhteessa ja tämä helpottaa asentajaa toteuttamaan asiakkaan toiveen pikkutarkasti.

Tietokonepiirrokset helpottavat tekstien ja koristeiden sommittelua luonnosta haettuun ns. luonnonkiveen. Ensin otetaan digikuva luonnonkivestä ja sen jälkeen korkeus- ja leveysmitat. Näin saadaan hahmoteltua esimerkiksi metallista valettujen enkeleiden, lintujen, nimilaattojen ja ristien koot ja sijainnit. Toki luonnonkiveen voidaan myös tehdä nimet kaiverrustekniikalla, mutta yleisempi tapa on kiinnittää joko metalliset irtokirjaimet tai nimilaatta.

Hautakiven voi suunnitella myös itse Internetissä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]