Harja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteinen luuta.

Harja tai luuta on siivousväline. Sisätiloissa käytettävä harja on tasainen ja siistipäinen toisin kuin ulkosiivouksessa käytettävä katuharja, jossa on yleensä puinen varsi. Katuharjoja on kuvassa näkyviä risumalleja sekä perinteinen neliskanttinen katuharja, jossa on punainen tai vihreä harjaosa.

Pienemmät harjat (esimerkiksi vihannesharja, wc-harja ja astianpesuharja) ovat sisätiloihin tarkoitettuja harjoja, kukin omaan tehtäväänsä.

Harjat ja luudat ovat suosittuja yksityiskohtia saduissa, esimerkiksi noitien lentovälineinä.

Hygieniaharjat ovat harjoja, jotka ovat tarkoitettuja sellaiseen käyttöön, jossa puhtaustaso on erityisen tärkeää. Tällaisia tarvitaan esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ja maataloudessa, hevostalleissa ja navetoissa. Nämä harjat kestävät kuumentamista - käytännössä keittämistä vedessä - jopa 134°C asteeseen, jolloin harja saadaan desinfioitua. Hygieniaharjoja tehdään esimerkiksi polypropyleenistä. Hygieniaharjoista on myös olemassa uusi innovaatio, niin sanottu antimikrobiharja, jossa muovin sekaan on sekoitettu hopeaa ja harjan harjakset upotettu hartsiin. Tämä tekee harjan pinnasta sellaisen, etteivät mikrobit pysty kasvamaan harjan pinnassa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Määritä nimeke! (s. 38) General Catalogue. Viitattu 1.10.2009.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.