Hans Friedrich Gadow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hans Friedrich Gadow (8. maaliskuuta 1855 Stary Kraków, Pommeri16. toukokuuta 1928 Cambridge, Englanti) oli saksalainen lintutieteilijä.

Hans Friedrich Gadowin isä M. L. Gadow oli preussilainen metsänhoitaja. Gadow kävi koulua Frankfurt an der Oderissa ja opiskeli Berliinin, Jenan ja Heidelbergin yliopistoissa. Jenassa hän opiskeli Ernst Haeckelin johdolla, ja tämä myös ohjasi Heidelbergissä Gadowin väitöksen Über unsere gegenwärtige Kenntniss vom Ursprung des Menschen, missä Gadow tarkasteli ihmisen kehitystä.

Valmistuttuaan Gadow sai 1880 kutsun Lontoon Natural History Museumiin järjestämään ja koostamaan museon lintujen lajiluetteloita. Hän työskenteli kaksi vuotta ja toimitti luettelot numero VIII (tiaiset, lepinkäiset ja nakkelit) ja IX (medestäjät ja mesikot). Osbert Salvinin luovuttua Strickland-kokoelmien kuraattorin virasta Cambridgessä Gadow nimitettiin hänen tilalleen 1884, ja samalla selkärankaisten morfologian lehtoriksi.

Gadow liittyi British Ornithologists’ Unioniin vuonna 1881 ja hänet valittiin Lontoon Royal Societyn jäseneksi 1892. Hän avioitui Clara Maud Pagetin kanssa, jonka isä Sir George E. Paget oli Cambridgen lääketieteen professori.

Gadow työskenteli pääasiassa selkärankaisten anatomian, morfologian ja luokittelun alalla. Hän julkaisi useita tutkimuksia, eräitä yhdessä Haeckelin kanssa, muun muassa Classification of the Vertebra (1898), englanninnos Haeckelin teoksesta The Last Link (1898) ja anatomiaa käsittelevät artikkelit Alfred Newtonin teoksessa A Dictionary of Birds (1893–1896).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]