Hämeenlinnan kaupunginorkesteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri oli Hämeenlinnassa toiminut orkesteri. Se perustettiin vuonna 1934, ja ensimmäisen konserttinsa orkesteri piti uudenvuodenpäivänä 1935. Sotien aiheuttamaa katkosta lukuun ottamatta orkesteri toimi aina vuoteen 2021 saakka.

Alkuvuosien salonkiorkesterista kehittyi sotien jälkeen kokoonpanoltaan varsinainen sinfoniaorkesteri. Orkesteria ylläpiti Hämeenlinnan orkesteriyhdistys ry, ja orkesterin muodostavat joukko vakinaisia paikallisia soittajia, vierailijoita sekä muusikon ammattiin opiskelevia nuoria muusikoita. Näin orkesterin keski-ikä oli melko alhainen.

Orkesterin perusti Artturi Kaarento, joka toimi myös orkesterin ensimmäisenä kapellimestarina. Muita kapellimestareita ovat olleet Tauno Marttinen, Arvo Uro, Paavo Merisalo, Hannu Vesioja, Tuomas Rousi ja Huba Hollókői. Viime vuosina lähinnä jousiorkesterina toimineen kaupunginorkesterin toimintaa johti intendentti Markku Jokinen.

Hämeenlinnassa kaupunginorkesterilla oli useita konserttipaikkoja: Palokunnantalon lisäksi esiintymistiloina ovat olleet Hämeenlinnan kirkko, raatihuone, Vanajan kirkko ja Verkatehdas.

Keväällä 2015 Hämeenlinnan kaupunginorkesteri oli uhattuna, kun kaupungin tuen määrään oli ehdotettu huomattavaa leikkausta. Tämä päätös kuitenkin kumoutui, ja Hämeenlinnan kaupunginorkesterin toiminta jatkui.lähde? Konsertteja kyettiin kuitenkin järjestämään vain muutaman soittajan kokoonpanoilla, ja vuonna 2021 orkesteriyhdistys joutui lopulta lopettamaan toimintansa.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]