Hääkuvaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Häävalokuva, Hongkong

Hääkuvaus tarkoittaa häihin liittyvää video- tai valokuvausta.

Häävalokuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Häävideo on hääpäivästä tehtävä videotuotanto. Häävideosta käytetään myös nimitystä hääelokuva. Häävideoiden suosio alkoi 1960-luvulla 8 mm:n filmikameran tultua saataville. Monelle häävideo tuo mieleen 1980-luvun VHS-kameroilla kuvatut taltioinnit, joita harvoin edes leikattiin. Usein häävideokuvaus oli hääparin sukulaisten tai ystävien vastuulla.

Ammattilaisten tekeminä häävideot leikataan sujuviksi, ja muutaman minuutin koostevideot ovat suosiossa. Lyhyet koostevideot sopivat hyvin mm. hääpäivän jakamiseen sosiaalisen median välityksellä. Pidemmät videot taas sisältävät yleensä hääpäivän puheet ja ohjelman kokonaisuudessaan.

Dokumentaarinen hääkuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumentaarinen hääkuvaus on hääpäivän taltioimista aamun valmisteluista illan viimeisiin ohjelmanumeroihin asti. Tyylisuunta on saanut alkunsa USA:ssa 1970-1980 luvuilla, kun valokuvajournalistit alkoivat kuvaamaan häitä. Aikaisemmin häät kuvattiin niin, että lähes kaikki tilanteet ja asennot olivat lavastettuja. Dokumentaarisen hääkuvauksen ideana on, että kaikki tilanteet kuvataan aitoina ja sellaisina kuin ne tapahtuvatkin. Tilanteiden lisäksi dokumentaariseen hääkuvaukseen liittyy hääpotrettien sekä yksityiskohtien kuvaamista.

Dokumentaarista hääkuvausta on tehty Suomessa 1990 luvulta lähtien.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]