Gravitaatioinstabiilisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gravitaatioepästabiilisuus (painovoimaepävakaisuus, kiekkoepästabiilisuus) on planeettakuntien syntyteoria, joka väittää planeettojen syntyneen kutistumalla suoraan alkuaurinkosumusta oman painovoimansa ansiosta niin kuin tähdetkin syntyvät. Tätä teoriaa ei ole kyetty todistamaan tai kumoamaan. Gravitaationinstabiilisuus ei ole tutkijoiden parissa läheskään yhtä suosittu ajatus kuin sen kanssa kilpaileva kasautumisteoria. Gravitaatioepävakaisuuden paras puoli on se, että se selittää hyvin jättiläsplaneettojen synnyn lyhyen ajan sisällä.

Hyvät puolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gravitaatioinstabiilisuutta tukee se että planeettakunta muodostuu nopeasti. Auringon massaiselta tähdeltä häipyy kaasukiekko varsin nopeasti ja sen takia nykyinen kasautumisteoria ei selitä täsmällisesti jättiläisplaneettojen syntyä. Teoria selittää vaivattomasti suurtenkin jättiläisplaneettojen nopean synnyn kaukana keskustähdestä.[1]

Usein kiistetty teoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei ole kyetty varmistamaan että aurinkokuntaa edeltävässä esiplanetaarisessa kiekossa olisi voinut kutistuvia epävakaisuuksia syntyä. Myös eksoplaneettalöydöt metallirikkailta tähdiltä tukevat suoraan kasautumisteoriaa. Gravitaatioepästabiilisuus voisi teoriassa selittää esimerkiksi kuumien jupitereiden ja ruskeiden kääpiöiden syntyä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joshua Suresh: Planet Formation at Wide Orbits through Gravitational Instability astrobites.com. 28.11.2011. Viitattu 24.7.2011. (englanniksi)