Gornyi Dubnjakin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gornyi Dubnjakin taistelu
Osa Turkin sotaa
Suomen kaartin muistomerkki Lavrovin puistossa, Gorni Dăbnikissa.
Suomen kaartin muistomerkki Lavrovin puistossa, Gorni Dăbnikissa.
Paikka:

Gorni Dăbnik

Lopputulos:

Venäjän voitto

Osapuolet

 Venäjän keisarikunta Suomen kaarti

 Osmanien valtakunta

Komentajat

Josif Gurko

Ahmet Hıfzı Paşa

Vahvuudet

18 000

4 000

Gornyj Dubnjakin taistelu käytiin Turkin sodan aikana vuonna 1877 Gorni Dăbnikin (Gornyi Dubnjak) kylässä Plevnan länsipuolella Bulgariassa. Gornyi Dybnjakin linnoitus oli yksi linnakkeista, jotka suojasivat Plevnan ja Sofian välistä maantietä. Venäläisten oli vallattava nämä linnoitukset katkaistakseen Plevnan huoltoyhteydet ja saadakseen siten kaupungin saarrettua. Lokakuun 24. päivän aamuna klo 9 venäläiset hyökkäsivät kenraali Josif Gurkon johdolla kylän linnoitukseen ja valtasivat sen turkkilaisilta. Kahakassa avusti Suomen kaarti, josta kaatui 24 miestä, joista viisi upseeria, sekä haavoittui 94 miestä.


Helsingissä on Kaartin kasarmin sisäpihalla vuonna 1881 pystytetty Gornyi Dubnjakin taistelun muistomerkki, johon on kaiverrettu taistelussa kaatuneiden suomalaisten nimet. Muistomerkin suunnitteli arkkitehti F. A. Sjöström.[1]

Tunnettu marssi Kauan on kärsitty, joka tunnetaan myös nimellä "Suomen kaartin paluumarssi", on saman sodan peruja, ja sen sanotaan soineen, kun suomalaiset joukot palasivat kotiin. Tämä taistelu mainitaan sen toisessa säkeistössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan tietosanakirja 1910, osa II, Gornyi Dubnjak

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gornij Dubnjakin taistelun muistomerkki Julkiset veistokset -tietokanta. Helsingin taidemuseo. Viitattu 7.8.2013.
Merisotilas, joka seisoo Gornyi Dubnjakin taistelu taistelun muistomerkin edessä Kaartin kasarmin pihalla 1940 -luvulla.