Gerhard Fieseler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerhard Fieseler Tempelhofin lentoasemalla 1931.

Gerhard Fieseler (15. huhtikuuta 18961. syyskuuta 1987) oli saksalainen ensimmäisen maailmansodan aikainen hävittäjä-ässä, josta tuli toisen maailmansodan aikainen lentokonesuunnittelija.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gwrhard Fieseler syntyi Gleschissä, Saksassa, kirjapainon omistajan poikana.

Hän astui asepalvelukseen Saksan armeijan lentojoukkoihin vuonna 1915. Lentokoulutuksen aikana hän romutti yhden koneen. Hän pääsi tähystäjäksi vuonna 1916. Vuonna 1917 hän oli läpikäynyt hävittäjäkoulutuksen. Hän joutui Makedonian rintamalle.

Hän saavutti 19 ilmavoittoa ensimmäisessä maailmansodassa saaden kultaisen palveluristin ja 1. ja 2. luokan rautaristit.

1920-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän toimi kirjapainossaan sodan jälkeen. Vuonna 1926 hän lopetti kirjapainonsa Eschweilerissa ja pestautui kasselilaisen Raab-Katzenstein-lentokonetehtaan lennonopettajaksi. Hän kehittyi hyväksi taitolentäjäksi. Vuonna 1927 hän esitti Zürichissä erityisen rohkean taitolentoesityksen ja alkoi hankkia esityksillään yhä enemmän. Vuonna 1928 hän suunnitteli oman taitolentokoneensa, joka sai nimen Fieseler F1 vaikka oli Raab-Katzensteinin tehtaan valmistama.

Hän suunnitteli Raab-Katzenstein RK-26 Tigerschwalbe-lentokoneen 1920-luvun lopussa. näiden koneiden valmistuslisenssi myytiin ruotsalaiselle AB Svenska Järnvägverkstaderna (ASJA), joka valmisti 25 konetta Ruotsin ilmavoimille. Yksi näistä lahjoitettiin Suomen ilmavoimille talvisodan aikana.

Vuonna 1930 Raab-Katzenstien meni konkurssiin. Fieseler päätti yrittää itsenäisenä yrittäjänä. Hän osti Segelflugzeugbau Kassel-tehtaan, joka oli tehnyt purjelentokoneita. Hän nimesi sen Fieseler Flugzeugbau -tehtaaksi. Vuodesta 1932 hän alkoi tehdä urheilukoneita.

Hän voitti Pariisissa vuoden 1934 taitolennon maailmanmestaruuden – 10 000 frangin palkinto meni yhtiön kehittämiseen.

Toiminta natsi-Saksassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fieseler Fi 156 Storch.

Fieseler oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen jäsen ja voitti Luftwaffen tilauksia vuonna 1935. Vuonna 1936 hän voitti STOL-koneen suunnittelukilvan Fieseler Fi 156 Storch -koneella.

Sodan jälkeen hän oli yhdysvaltalaisten vankina. Vankeuden jälkeen hän avasi uudelleen tehtaansa, joka alkoi valmistaa autojen osia.

Fieseler kuoli Kasselissa 91-vuotiaana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thorsten Wiederhold: Gerhard Fieseler – eine Karriere. Ein Wirtschaftsführer im Dienste des Nationalsozialismus. (Nationalsozialismus in Nordhessen – Schriften zur regionalen Zeitgeschichte, Band 20) - ISBN 3-934377-98-X
  • Gerhard Fieseler: Meine Bahn am Himmel (omaelämäkerta)