Georgianvuoristokoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georgianvuoristokoira

Georgia Shepherd.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Georgia
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö laumanvartija
Nykyinen käyttö laumanvartija, koiratappelut
Muita nimityksiä Kartuli Nagazi, Georgian Mountain Dog, Georgian Shepherd
FCI-luokitus ei
FCG: 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
alaryhmä 2.2 vuoristokoirat
Ulkonäkö
Paino uros 65-85 kg, narttu 55-70 kg
Säkäkorkeus uros 74-85 cm, narttu 65-76 cm
Väritys kaikki sallitaan

Georgianvuoristokoira (ქართული ნაგაზი Kartuli Nagazi) on georgialainen koirarotu, joka on kotimaassaan erittäin suosittu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgianvuoristokoira on tyypillinen molossityyppinen vuoristokoira ja yksi maailman kookkaimmista roduista. Se on voimakasluustoinen, lihaksikas ja atleettinen. Sen pää on kookas ja raajat voimakkaat. Urosten säkäkorkeus on 74-85 cm ja paino 65-85 kg; nartuilla vastaavat mitat ovat 65-76 cm ja 55-70 kg. Rodusta on kaksi muunnosta: lyhytkarvainen qazbegilainen muunnos nimeltä nagazi ja pitkäkarvainen muunnos.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgianvuoristokoira on itsevarma, rohkea ja valpas. Paimenet käyttävät sitä lampaiden suojelemiseen petoeläimiltä eikä se sovellu kerrostaloon.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgianvuoristokoira on ikivanha alkuperäisrotu, joka on hyvin läheistä sukua kaukasiankoiralle. Se on kotoisin Georgian puoleisesta Kaukasus-vuoristosta,[1] jossa sitä on käytetty laumanvartijana jo vuosisatojen ajan. Lyhytkarvainen muunnos on kotoisin Qazbegista Mtskheta-Mtianetin alueelta maan itäosista. Se on kahdesta muunnoksesta vanhempi ja puhtaampana säilynyt.

Sen jälkeen kun suurin osa georgianvuoristokoirista siirrettiin pois Georgiasta Neuvostoliiton aikana, georgialaiset harrastajat alkoivat ympäristöministeriön tuen avulla etsiä jäljellä olleita yksilöitä, kirjoittaa niistä kuvauksia ja valokuvata niitä. Maa alkoi tehdä rotua tunnetummaksi TV-lähetysten ja lehtiartikkelien avulla jotta se elpyisi ja yleistyisi.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Georgia alkoi jälleen tukea rodun elvyttämistä. Nykyisin suurin huomio on keskitetty ikivanhaan valkoiseen georgialaiseen vuoristokoiraan, joka on hyvin harvinainen.[2] Georgianvuoristokoiraa käytetään nykyisin myös koiratappeluihin.

Fédération Cynologique de Géorgie on kiistellyt pitkään Venäjän Kennelfederaation kanssa kaukasiankoiran alkuperästä.FCI tulee tämän johdosta päättämään vuoden 2012 aikana mikä on rodun virallinen alkuperämaa. Käytännössä georgianvuoristokoira on siis kaukasiankoiran paikallismuunnos, jota kasvatetaan erillään venäläisestä populaatiosta ennen kaikkea nationalistista syistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Georgian Shepherd