Georgetown (Alaska)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo eskimokylästä Alaskassa. Sanan muista merkityksistä katso Georgetown

Georgetown on eskimokylä Bethelin väestönlaskenta-alueella (Bethel Census Area) Alaskassa. Väkiluku vuonna 2000 oli kolme.

Georgetown sijaitsee Kuskokwim Riverin (Kuskokwinjoen) pohjoisrannalla Kilbuck-Kuskokwim -vuorilla. Se on 25 kilometriä alavirtaan Red Develistä ja ylävirtaan George Riverin suulta. Georgetowniin pääsee veneellä, lumikelkalla (talvella) tai pienellä lentokoneella.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tälle alueelle saapuivat ensimmäiset ei-alkuperäisasukkaat 1800-luvun puolivälissä. Luutnantti Lavrenti Zagoskin Venäjän keisarillisesta laivastosta tutki aluetta vuonna 1844. Siihen aikaan kylä tunnettiin nimellä Keledzhichagat. Kwigiumpainukamiutin asukkaat käyttivät sitä kesäkalastusleirinään.

Vuonna 1909 löydettiin kultaa George Riveriltä ja kaivostoiminta kehittyi nopeasti. Kuskokwimjoen rannalle länteen George Riverin suulta syntyi siirtokunta. Siirtokunta ja joki nimettiin kolmen George-nimisen kauppiaan mukaan: George Hoffmanin, George Fredericksin ja George Morganin. Vuoteen 1910 mennessä Georgetownin asukasluku oli kaivostoiminnan ansiosta noussut kolmeensataan, asumuksia oli noin kaksisataa. Tulipalo vuonna 1911 tuhosi suurimman osan näistä rakennuksista.

Vuonna 1953 ainoa suurempi rakennelma alkuperäisellä alueella jäljellä oli kaksikerroksinen George Fredericksille kuulunut hirsitalo. Toinen siirtokunta alkoi kehittyä itään George Riveristä ja tätä alettiin kutsua myös nimellä Georgetown. Osavaltion koulu perustettiin vuonna 1965. Kaivostoiminnan ehdyttyä asukkaat lähtivät alueelta ja koulu suljettiin vuonna 1970.

Alaska Native Claims Settlement Act vuonna 1971 lupasi kaupungin asukkaiden jälkeläisille oikeuden maahan ja Georgetownin alkuasukaskylä (Native Village of Georgetown) perustettiin samana vuonna. Nykyisin Georgetownin heimoneuvostossa on 108 jäsentä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]