George William Featherstonhaugh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George William Featherstonhaugh

George William Featherstonhaugh /ˈfænʃɔː/ (17801866) oli englantilaissyntyinen maantieteilijä, kartoittaja ja seikkailija, joka tutki Ranskan Louisianan aluetta sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ostanut sen Ranskalta.

Featherstonhaugh saapui Amerikkaan 1806 ja aikoi opiskella alkuperäiskansojen kieliä. Hän meni naimisiin, perusti maatilan ja pyrki edistämään suunnitelmia rakentaa Yhdysvaltoihin höyryjunaratoja, joita pitkin maataloustuotteita voitaisiin kuljettaa itärannikon asutuskeskuksiin edullisesti. Featherstonhaugh tunsi George Stephensonin Englannin ajoiltaan, mikä selittää hänen paneutumistaan rautatieasioihin. Vuonna 1885 hän sai luvan radan rakentamiseen, ja 1831 avattiin ensimmäinen osuus Mohawk Valleyn ja Hudsonin välisestä ratayhteydestä.[1]

Vuonna 1834 Feathernstonhaugh nimitettiin valtiongeologiksi, ja hänet määrättiin tutkimaan ja kartoittamaan vasta ostetun Ranskan Louisianan ylänköalueita Missourin ja Red Riverin väliltä.

Featherstonhaugh palasi vuonna 1838 Eurooppaan ja sai nimityksen Britannian konsuliksi Ranskaan. Vanhoilla päivillään hän kirjoitti Yhdysvalloissa tekemistään matkoista laajoja selostuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]