George E. Goodfellow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George E. Goodfellow

George Emory Goodfellow (23. joulukuuta 18557. joulukuuta 1910)[1] oli yhdysvaltalainen lääkäri ja luonnontutkija, jota pidettiin Yhdysvaltain merkittävimpänä ampumahaavojen hoidon asiantuntijana. Toimiessaan lääkärinä Arizonan Tombstonessa, hän hoiti niin lainvalvojien kuin lainsuojattomien ampumavammoja; potilaiden joukossa olivat mm. Virgil ja Morgan Earp, jotka haavoittuivat O. K. Corralin taistelussa.[2] Hän suoritti ensimmäisen virallisesti rekisteröidyn laparotomian potilaalle, jota oli ammuttu vatsaan. Hän oli myös ensimmäinen kirurgi, joka suoritti perineaalisen prostatektomian suurentuneen eturauhasen poistamiseksi. Hän oli edelläkävijä spinaalianestesian käytössä ja ampumahaavojen steriileissä hoitomenetelmissä. Goodfellow’ta pidetään yleisesti ensimmäisenä siviilipuolen traumakirurgina.

Lääketieteellisen uransa lisäksi Goodfellow tutki maanjäristyksiä ja julkaisi ensimmäisen kartan maanjäristyksen aiheuttamista repeämistä Pohjois-Amerikassa, haastatteli Geronimoa, tutki gilaliskojen myrkkyä ja oli mukana solmimassa rauhansopimusta Yhdysvaltain-Espanjan sodassa.[3] Goodfellow oli myös taitava nyrkkeilijä. Opiskellessaan ensimmäistä vuotta Yhdysvaltain laivastoakatemiassa, hänestä tuli akatemian nyrkkeilymestari.[4] Hänet kuitenkin erotettiin hakattuaan ensimmäisen laitoksessa opiskelleen afroamerikkalaisen, James H. Conyersin.[5]

Hän jätti Tombstonen vuonna 1889 ja perusti menestyksekkään praktiikan Tucsoniin, ennen kuin muutti San Franciscoon vuonna 1899 ja avasi praktiikan siellä. Hän menetti praktiikkansa ja henkilökohtaisen omaisuutensa San Franciscon maanjäristyksessä 1906, minkä jälkeen hän muutti takaisin Lounais-Yhdysvaltoihin, jossa hänestä tuli Southern Pacific Railroad -yhtiön ylilääkäri. Goodfellow sairastui 1910 ja kuoli myöhemmin samana vuonna Los Angelesissa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elämäkertateksti Arizona Historical Society. Viitattu 25.3.2016. (englanniksi)
  2. Dodge, Fred; Lake, Carolyn: Under Cover for Wells Fargo The Unvarnished Recollections of Fred Dodge. Norman, OK: University of Oklahoma Press, 1999. ISBN 978-0-8061-3106-1.
  3. "George Emory Goodfellow "The Gunfighter’s Surgeon" Master Surgeon, Medical Innovator, Scientist A Library Exhibit" Arizonan yliopisto. Viitattu 25.3.2016. (englanniksi)
  4. Crane, Michael A.: A fistful of thorns: Doc Holliday and Kate Elder 1880. Klamath Falls: Boot Hill Press, 2004. ISBN 978-0-9745914-0-7.
  5. "George Goodfellow's Medical Treatment of Stomach Wounds Became Legendary". The Prescott Courier, 2.5.1980.
  6. "Dr. G. E. Goodfellow to be Buried at Rosedale". Los Angeles Herald, 8.12.1910.