GeForce FX -sarja
GeForce FX tai GeForce 5 sarja on Nvidian vuodesta 2003 käyttämä brändinimi GeForce 5000 grafiikkasuoritinsarjasta (koodinimet NV30-NV35).
NV30
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]NV30 oli Nvidian ensimmäinen DirectX 9 -näytönohjain. DirectX 9 vaati varjostinsuorittimilta runsaasti lisäominaisuuksia DirectX 8:aan verrattuna, esimerkiksi tuen liukulukulaskennalle. Nvidia yritti ratkaista ongelman lisäämällä aiempien kokonaisluvuilla laskevien varjostinsuorittimien rinnalle toiset, hitaammat liukuluvuilla laskevat suorittimet. Huonona puolena tästä oli huono suorituskyky liukulukulaskentaa käyttävillä DirectX 9 -ohjelmilla.
Pikseliliukuhihnoja piirillä oli 4 kappaletta, jokaisella oli kaksi tekstuurinlatausyksikköä. NV30-näytönohjain oli valmistettu 0,13 mikrometrin valmistustekniikalla, ja se sisältää 125 miljoonaa transistoria. Ytimen kellotaajuus näytönohjaimessa oli jopa 500 MHz. Muistiväylä oli 128-bittinen, muistityyppinä oli silloin uusi DDR2.
Näytönohjain vaati täydellä teholla toimiakseen enemmän virtaa kuin AGP-liitin voi antaa, ja tätä varten siinä on lisävirtaliitin. Ohjain toimi tosin ilman lisävirtaliitintäkin, mutta pudotti tällöin muistien ja GPU:n kellotaajuudet puoleen.
Nvidia kehitti GeForce 5800 -näytönohjaimia varten kokonaan uuden jäähdytysratkaisun, jota se nimitti Flow FX:si. Jäähdytyksen ideana oli kuljettaa lämpö kupariputkilla siilille, johon tuli viileää ilmaa tuulettimen kautta. Tuulettimet valmisti Y.S.Tech.
Näytönohjain floppasi pahasti markkinoilla ollen myöhässä, kovaääninen ja häviten pahasti suorituskyvyssä pahasti ATIn Radeon 9700lle. [1]
NV30 arkkitehtuuri ei kyennyt selviytymään kahdeksasta renderöinti, väritys ja Z-pikselistä kellojaksosta johon kilpaileva R300 piiri kykeni.[2]
NV35
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]NV35 edusti samaa näytönohjainsukupolvea, kuin NV30, mutta siihen oli tehty parannuksia verrattuna NV30-näytönohjaimeen. Surullisenkuuluisaksi tulleesta Flow FX -ratkaisusta oli luovuttu ja siirrytty takaisin "perinteiseen" jäähdytykseen. Suorituskykyä oli parannettu siirtymällä 256-bittiseen muistiväylään sekä myös liukulukuyksiköiden nopeutta oli parannettu, mutta piiri hävisi silti suorituskyvyssä pahasti ATI:n näytönohjaimille.
Ajurihuijaus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kun Nvidian näytönohjaimet eivät pärjänneet kilpaileville tuotteille näytönohjaimen heikon suorituskyvyn vuoksi, yhtiö päätti tehdä pitkälti optimoidut ajurit. Trillineaarinen ja anisotrooppinen suodatus kokivat eräänlaisia muutoksia, joiden avulla näytönohjainten suorituskyky saatiin näyttämään paremmalta kuin mitä se todellisuudessa oli.[3][4][5]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- http://plaza.fi/muropaketti/artikkelit/naytonohjaimet/nv35-vs-r350 (Arkistoitu – Internet Archive)
- http://plaza.fi/muropaketti/artikkelit/naytonohjaimet/terratec-mystify-5800-ultra (Arkistoitu – Internet Archive)
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ http://techreport.com/articles.x/4966
- ↑ http://alt.3dcenter.org/artikel/cinefx/index_e.php
- ↑ http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?s=&threadid=19604 (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ http://techreport.com/articles.x/5226/1
- ↑ http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20030523152718.html (Arkistoitu – Internet Archive)