Galaksienvälinen tähti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neitsyen galaksijoukko, mistä galaksienvälisiä tähtiä löydettiin.

Galaksienvälinen tähti (eli intergalaktinen tähti) on tähti, joka on karannut kotigalaksinsa gravitaatiosta ja matkaa itsenäisesti galaksienvälisessä avaruudessa.

Yleinen uskomus, että tähtiä voi esiintyä vain galakseissa, kumoutui galaksienvälisten tähtien löytymisellä vuonna 1997.[1] Ensimmäiset havaittiin Neitsyen galaksijoukossa, missä niitä arvioidaan olevan 1012 (biljoona).[2]

Muodostuminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syytä näiden tähtien karkaamiseen galakseistaan ei tarkkaan vielä tunneta, mutta paras teoria esittää kahden galaksin törmäämistä syyksi sille, että suunnaton määrä tähtiä sinkoutuu galaksienväliseen avaruuteen.

Galaksien törmäyksen uskotaan aiheuttavan galaksienvälisiä tähtiä.

Toisen teorian mukaan (kuva alla) supermassiiviset mustat aukot aiheuttavat tähtien poistumisen.

Linnunrata-galaksista karkaavan HE 0437-5439 -tähden ehdotettu poistumistapa.

Havaitseminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 Hubble-avaruusteleskooppi löysi suuren joukon intergalaktisia tähtiä Neitsyen tähtijoukosta. Toinen ryhmä karanneita galaksienvälisiä tähtiä löydettiin Sulatusuunin galaksijoukosta.

Näiden tähtien tarkkaa massaa ei tiedetä; on arvioitu niiden muodostavan jopa 10 prosenttia Neitsyen galaksijoukon tähdistä. Galaksienväliset tähdet voivat siten olla massiivisempia kuin yksikään galaksijoukon 2 500 galaksista. Tähdet ovat kirkkaita punaisia jättiläisiä, eli ne ovat elinkaarensa loppupäässä.

Galaksienväliset tähdet sijaitsevat noin 300 000 valovuoden etäisyydellä lähimmästä galaksista.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]