GNU Screen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Screen
Luoja Oliver Laumann
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1987
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Alusta alustariippumaton Unix
Ohjelmointikielet C
Lisenssi GPLv3
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

GNU Screen on GNU-projektiin kuuluva ohjelma, jolla yhdelle tekstipohjaiselle päätteelle saa pyörimään useita ohjelmia omissa ikkunoissaan. Screenin alle saa myös jätettyä ohjelman, kun käyttäjä lähtee koneelta (log off) ja sen voi ottaa jälleen käyttöön kun samalle koneelle logataan uudelleen.

Screenin toiminta on pysynyt muuttumattomana sen ensimmäisestä julkaisusta lähtien. Ohjelman käynnistys ilman argumentteja käynnistää Screenin ja käyttäjän komentotulkin sen alle. Komentonäppäin on Control-A.

  • Control-A Control-C avaa uuden ikkunan ja käynnistää siihen komentotulkin
  • Control-A välilyönti siirtyy seuraavaan ikkunaan
  • Control-A Control-A siirtyy edelliseen ikkunaan
  • Control-A Control-W näyttää listan ikkunoista
  • Control-A D irrottaa Screenista (detach) ja jättää ohjelmat ajettavaksi sen alle
  • screen -x liittää ajossa olevaan screeniin

(Screenin dokumentaatio käyttää termiä 'ikkuna', 'window' koko ruudun kokoisista tiloista ja termiä 'alue', 'region' näytön eri osiin jakavista tiloista.) Screen sisältää myös copy-pasten ikkunoiden välillä, historian selauksen taaksepäin ja ikkunan tekstin tallennuksen tiedostoon.

Screenin suunnitteli ja kirjoitti alun perin Oliver Laumann Berliinin teknillisessä yliopistossa ja julkaisi sen 20. maaliskuuta 1987 uutisryhmässä net.sources nimellä BSD screen manager.[1][2]

Laumann lopetti ohjelman kehityksen 1990-luvun vaihteessa ja sitä jatkoivat Juergen Weigert, Michael Schroeder, Micah Cowan ja Sadrul Habib Chowdhury.[3] Juergen ja Michael Schroeder kehittivät alun perin Laumannin Screenille rinnakkaista versiota iScreen, joka perustui Wayne Davisonin parannuksiin.[4] Screen on kuulunut GNU-projektiin vuodesta 1995.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]