GKOS-näppäimistö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GKOS-aakkoset

GKOS-näppäimistö on yhdistelmänäppäimistö, jolla voi korvata qwerty-näppäimistön pienissä laitteissa, joissa suurelle määrälle näppäimiä ei ole riittävästi tilaa. Nimi tulee sanoista Global Keyboard Open Standard ja kirjaimet G, K, O ja S esiintyvät myös itse menetelmässä kahden näppäimen yhdistelminä, joilla muiden painikkeiden merkitys muuttuu kirjaimista toisiin.

Kuudella näppäimellä saa aikaan 63 eri yhdistelmää, jotka GKOS:issa vastaavat PC-näppäimistön kirjaimia, numeroita ja muita toimintoja. Koska painikkeet on jaettu kahteen kolmen ryhmään, on yhtä kättä kohden yhdistelmävaihtoehtoja vain neljä plus kolme yksittäistä painallusta.

Toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GKOS-näppäimistö Android- ja iPhone-puhelimen näytöllä.

Käytännössä GKOS voi joko muodostua kuudesta fyysisestä näppäimestä laitteen takaosassa tai se voi olla virtuaalinen peukaloilla käytettävä näppäimistö kosketusnäytön molemmilla laidoilla laitteen etupuolella. Kosketusnäytöllä tarvitaan lisäpainikkeita, jotta peukalolla saa painettua kaikki neljä kolmen näppäimen yhdistelmää.

Vaikka menetelmä on kohtalaisen selkeä ja perustuu aakkosjärjestykseen, se vaatii opettelua ennen kuin siitä on hyötyä käytännössä. Nykyiset kosketusnäytöt ovat sikäli avuksi, että niissä voi muuttaa näppäinmerkintöjä sen mukaan mitä muita näppäimiä painetaan ja kirjoittamisen voi aloittaa heti ilman ohjekuvaa tms.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menetelmä kehitettiin Suomessa vuonna 1999/2000 ja se julkaistiin 5. lokakuuta vuonna 2000. Sitä esitettiin ITU-R-työryhmässä standardiksi ja se listattiin yhtenä mahdollisena uutena teknologiana tuolloin tulossa olleeseen 3G-matkaviestinjärjestelmään. Se ei kuitenkaan ole ollut kaupallisessa käytössä kuin yksittäistapauksissa. Vuonna 2010 sekä iPhonelle että Androidille kuitenkin ilmestyi GKOS-näppäimistösovellus, samoin MeeGo Harmattanille syksyllä 2011 ja Windows Phone 7:lle helmikuussa 2012. Myöhemmin GKOS-menetelmää on kehitetty kosketusnäyttöisille älypuhelimille paremmin sopivaksi nimellä ComboKey, jota yltää käyttämään laitteen ollessa pystyasennossa myös yhdellä kädellä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]