Gösgenin ydinvoimalaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gösgenin ydinvoimalaitos jäähdytystorneineen ja kytkinlaitoksineen.

Gösgenin ydinvoimalaitos sijaitsee Pohjois-Sveitsissä, Solothurnin kantonissa.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimalaitos sijaitsee Aarejoen etelärannalla, Oltenin ja Aaraun välillä, noin 5 kilometriä Oltenista itään. Voimala on pääosin Dänikenin kunnan alueella. Seutukunnan ja hallintoalueen nimi on Gösgen, mistä laitos on saanut nimensä[1].

Omistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ydinvoimalaitoksen omistajayhtiö on Kernkraftwerk Gösgen-Däniken AG, jonka osakkaita ovat Alpiq AG (40 %), Axpo Power AG (25 %), Zürichin kaupunki (15 %), Centralschweizerischen Kraftwerke AG (12,5 %) sekä Bernin kaupungin energia- ja vesilaitos (Energie Wasser Bern, 7,5 %). Laitoksen käytön hoitaa Alpiq.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gösgenin voimalaitoksen nettosähköteho on 1 020 MW ja vuosituotanto noin 8 TWh sähköä. Lisäksi voimalaitokselta toimitetaan höyryä teollisuudelle ja kaukolämpöä vuosittain noin 0,2 TWh. Voimalaitoksen reaktori on 3 002 megawatin painevesireaktori. Jäähdytysveden laitos ottaa Aaren pohjoispuolitse kulkevasta ohituskanavasta. Laitoksella on 70-metrinen jäähdytystorni. Voimalaitos on liitetty valtakunnalliseen 380 kilovoltin sähköverkkoon.

Voimalaitos on otettu käyttöön vuonna 1979.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kernkraftwerk Gösgen (Gösgenin ydinvoimalaitoksen web-sivut) Däniken: Kernkraftwerk Gösgen-Däniken AG. Viitattu 30.11.2013. (saksaksi), (ranskaksi)
  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 30.11.2013. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schluchter, André: Gösgen (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan web-sivut) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 16.9.2010. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 30.11.2013. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]