Freenet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sensuurivastaisesta tietovarastosta. Suomalaisesta koulupalvelusivustosta kertoo artikkeli Freenet Finland.
Freenet
Freenet logo.svg
FProxy index page (Freenet 0.7)
FProxy index page (Freenet 0.7)
Kehittäjä The Freenet Project[1]
Tiedot
Lisenssi GNU General Public License, MIT-lisenssi, 2-lauseinen BSD-lisenssi ja Apache-lisenssi, versio 2.0
Aiheesta muualla
[freenetproject.org Verkkosivusto]

Freenet on vertaisverkkotekniikkaa käyttävä keskuspalvelimeton hajautettu tietovarasto, jonka tarkoituksena on tarjota sähköinen sananvapaus vahvan anonymiteetin avulla.

Freenet käyttää verkoston jäsentietokoneiden kaistaa ja tilaa tietovarastonaan, ja sen käyttäjät voivat julkaista ja pyytää materiaalia anonyymisti. Pyydetyn datan yksilöintiin ja paikallistamiseen Freenet käyttää avainpohjaista reititystä ja hajautettuja tiivisteitä. Freenetissä ei ole sisäänrakennettua hakutoimintoa, mutta jotkin freesaitit (Freenetin sivustoista projektissa käytetty nimitys) keräävät linkkilistoja tunnetuista freesaiteista.

Freenetin versiota 1.0 ei vielä ole julkaistu. Perinteen mukaisesti versionumerointi heijastelee sitä, ettei Freenetiä vielä pidetä valmiina, vaan se on yhä kehitteillä. Freenetiä ei vielä voi käyttää esimerkiksi dynaamisen sisällön julkaisemiseen. Tekijöiden mukaanlähde? tämä ja muut vastaavat puutteet johtuvat siitä, että helppokäyttöisyys ja suorituskyky eivät ole Freenet-projektin ensisijaisia tavoitteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. People 22 September 2008. Freenet: The Free Network official website. Arkistoitu 21 syyskuu 2013. Viitattu 31 May 2014.