Frederick Winslow Taylor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frederick Winslow Taylor

Frederick Winslow Taylor (20. maaliskuuta 1856 Philadelphia21. maaliskuuta 1915 Philadelphia)[1] oli yhdysvaltalainen teknikko, joka kehitti 1900-luvun alussa taylorismiksi kutsutun liikkeenjohdon menetelmän. Menetelmä tunnetaan myös nimellä tieteellinen liikkeenjohto.

Taylor syntyi varakkaaseen perheeseen ja opiskeli ensin Harvardin yliopistossa jonkin aikaa oikeustiedettä.[2]

Taylorilla oli kaksi uraa. Toinen, vähemmän tunnettu ura hänellä oli lastuavan työstön alalla. Taylor kehitti koneenrakennuksen alalla teorioita tuottavuuden parantamiseksi. Hänen teorioissaan oli runsaasti parametreja kuten leikkausnopeus, työkalun kuluminen, työkalun raaka-aine ja työkappaleen raaka-aine. Näiden pohjalta hän laski optimaalisia syöttönopeuksia, leikkauskulmia, -syvyyksiä jne. Koska parantuneesta tuottavuudesta ei maksettu ylimääräistä, eivät työläiset katsoneet aiheelliseksi lisätä tuottavuutta eivätkä suostuneet ottamaan käyttöön uusia menetelmiä, vaan pitäytyivät vanhoissa.lähde?

Taylorin ajatuksena oli, että sekä työntekijä että työnantaja hyötyisivät tuottavuuden kasvusta suurempien palkkojen ja alhaisempien tuotantokustannusten muodossa. Tieteellinen liikkeenjohto merkitsi siis, että ihmisistä tulisi kehittää maksimaalisen tehokkaita.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frederick W. Taylor Britannica.com. Viitattu 21.2.2022. (englanniksi)
  2. a b Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos): Muutosten vuosisata 1, s. 272–273. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1992. ISBN 951-0-18149-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]