Forum 18

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Forum 18 on norjalainen ihmisoikeusjärjestö, joka pyrkii edistämään uskonnonvapautta. Järjestön nimi juontuu ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 18. artiklasta. Forum 18 tiivistää artiklan seuraavasti:

  • Oikeus uskoa, palvella Jumalaa ja todistaa uskosta
  • Oikeus vaihtaa uskoaan tai uskontoaan
  • Oikeus kokoontua yhteen ja ilmaista mielipiteensä

Järjestön vuonna 2003 perustama kristillinen uutispalvelu, Forum 18 News Service, pyrkii tiedottamaan puolueettomasti, totuudellisesti ja nopeasti uskonnonvapauteen kohdistuvista uhkista ja toimista uskonnosta riippumatta. Uutispalvelu keskittyy pääasiassa entisen Neuvostoliiton valtioihin, kuten Valkovenäjään, Keski-Aasiaan ja Itä-Eurooppaan, mutta se on julkaissut raportteja myös Kosovosta, Serbiasta, Turkista, Burmasta, Kiinasta (mukaan lukien Xinjiang), Laosista, Mongoliasta, Pohjois-Koreasta ja Vietnamista.

Uutisia julkaistaan lähes jokaisena arkipäivä sekä perjantaisin viikon koosteena. Uutisia voi tilata ilmaiseksi järjestön kotivuilta, missä on myös uutisarkisto, selvityksiä eri maiden ja alueiden uskonnollisesta vapaudesta sekä artikkeleita uskonnonvapauteen liittyvistä aiheista.

Elokuussa 2005 eräs järjestölle tiedottaneista pidätettiin ja karkotettiin Uzbekistanista, mutta järjestö jatkaa maan tilanteen tarkkailua.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]