Formula One Group

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bernie Ecclestonen perheyritys omistaa suuren osan konsernin osakkeista. Hän toimii myös konsernin tytäryhtiöiden Formula One Administrationin ja Formula One Managementin toimitusjohtajana.

Formula One Group on Formula 1:n kaupallisia oikeuksia hallinnoiva konserni. Konsernin suurimmat omistajat ovat CVC Capital Partners (noin 70 %) ja JPMorgan Chase (noin 20 %). Bernie Ecclestonen perheyritys omistaa suurimman osan lopuista osakkeista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernie Ecclestone sai ensimmäisen Concorde-sopimuksen yhteydessä oikeuden formuloiden radanvarsimainosten ja televisio-oikeuksien myyntiin. Tämä vakiinnutti tilannetta paljon, sillä aikaisemmin televisiosopimukset olivat epävarmoja ja riskialttiita.

Yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sweeping Curves -intro esitetään hetki ennen lähtöä. Sweeping curves muodostaa Formula 1 -logon ja logon yhteydessä esitetään myös FOMin tekijänoikeusmerkinnät.

Konserni koostuu yhteensä viidestä yrityksestä, joilla jokaisella on oma alueensa Formula 1:n järjestämisessä.

Formula One Administration[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Administration Ltd., lyhyemmin FOA, omistaa kaupalliset oikeudet Formula 1:een.

Formula One Management[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Management Ltd., lyhyemmin FOM, hallitsee lajin mediaoikeuksia ja jakelua. FOM hallitsee myös kisasopimuksia, pois lukien Monacon GP:n. FOM myös ylläpitää lajin nettisivuja ja järjestää kisaviikonlopun ohjelmiston yhteistyössä FIA:n kanssa.

Formula One Licensing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Licensing BV omistaa tekijänoikeudet tuotemerkkien "Formula 1", "Formula One" ja "F1" nimiin, Formula 1 -logoon sekä "Sweeping Curves devise" -introon.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Groupin yhtiöiden, varsinkin FOMin toimintaa on arvosteltu paljon. FOM siirtää 49 % televisiointioikeuksista saamistaan rahoista lajin ulkopuolelle, mikä on aiheuttanut suurta eripuraa tallien suunnalla.