Formula One Group

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bernie Ecclestonen perheyritys omistaa suuren osan konsernin osakkeista. Hän toimii myös konsernnin tytäryhtiöiden Formula One Administrationin ja Formula One Managementin toimitusjohtajana.

Formula One Group on Formula 1:n kaupallisia oikeuksia hallinnoiva konserni. Konsernin suurimmat omistajat ovat CVC Capital Partners (n. 70 %) ja JPMorgan Chase (n. 20 %). Bernie Ecclestonen perheyritys omistaa suurimman osan lopuista osakkeista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernie Ecclestone sai ensimmäisen Concorde sopimuksen yhteydessä oikeuden formuloiden radanvarsimainosten ja televisio-oikeuksien myyntiin. Tämä vakiinnutti tilannetta paljon, sillä ennen tätä televisiosopimukset olivat epävarmoja ja riskialttiita.

Yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sweeping Curves -intro esitetään hetki ennen lähtöä. Sweeping curves muodostaa Formula 1 -logon ja logon yhteydessä esitetään myös FOM:in tekijänoikeusmerkinnät.

Konserni koostuun yhteensä viidestä yrityksestä, joilla jokaisella on oma alueensa Formula 1:n järjestämisessä.

Formula One Administration[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Administration Ltd., lyhyemmin FOA, omistaa kaupalliset oikeudet Formula 1:een.

Formula One Management[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Management Ltd., lyhyemmin FOM, hallitsee lajin mediaoikeuksia ja jakelua. FOM hallitsee myös kisasopimuksia, poislukien Monacon GP:n. FOM myös ylläpitää lajin nettisivuja ja järjestää kisaviikonlopun ohjelmiston yhteistyössä FIA:n kanssa.

Formula One Licensing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Licensing BV omistaa tuotemerkkien "Formula 1", "Formula One" ja "F1" nimien, Formula 1 -logon sekä "Sweeping Curves devise" -intron tekijänoikeudet.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Groupin yhtiöiden, varsinkin FOM:in toimintaa on arvosteltu paljon. FOM siirtää 49 % saamistaan televisiointioikeus rahoistaan lajin ulkopuolelle, joka on aiheuttanut suurta eripuraa tallien suunnalla.