Formula One Group

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernie Ecclestonen perheyritys omistaa suuren osan konsernin osakkeista. Hän toimii myös konsernin tytäryhtiöiden Formula One Administrationin ja Formula One Managementin toimitusjohtajana.

Formula One Group on Formula 1:n kaupallisia oikeuksia hallinnoiva konserni. Konsernin suurimmat omistajat ovat CVC Capital Partners (noin 70 %) ja JPMorgan Chase (noin 20 %). Bernie Ecclestonen perheyritys omistaa suurimman osan lopuista osakkeista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernie Ecclestone sai ensimmäisen Concorde-sopimuksen yhteydessä oikeuden formuloiden radanvarsimainosten ja televisio-oikeuksien myyntiin. Tämä vakiinnutti tilannetta paljon, sillä aikaisemmin televisiosopimukset olivat epävarmoja ja riskialttiita.

Yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sweeping Curves -intro esitetään hetki ennen lähtöä. Sweeping curves muodostaa Formula 1 -logon ja logon yhteydessä esitetään myös FOMin tekijänoikeusmerkinnät.

Konserni koostuu yhteensä viidestä yrityksestä, joilla jokaisella on oma alueensa Formula 1:n järjestämisessä.

Formula One Administration[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Administration Ltd., lyhyemmin FOA, omistaa kaupalliset oikeudet Formula 1:een.

Formula One Management[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Management Ltd., lyhyemmin FOM, hallitsee lajin mediaoikeuksia ja jakelua. FOM hallitsee myös kisasopimuksia, pois lukien Monacon GP:n. FOM myös ylläpitää lajin nettisivuja ja järjestää kisaviikonlopun ohjelmiston yhteistyössä FIA:n kanssa.

Formula One Licensing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Licensing BV omistaa tekijänoikeudet tuotemerkkien "Formula 1", "Formula One" ja "F1" nimiin, Formula 1 -logoon sekä "Sweeping Curves devise" -introon.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula One Groupin yhtiöiden, varsinkin FOMin toimintaa on arvosteltu paljon. FOM siirtää 49 % televisiointioikeuksista saamistaan rahoista lajin ulkopuolelle, mikä on aiheuttanut suurta eripuraa tallien suunnalla.