Ford Granada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 1982 Ford Granada

Ford Granada on Fordin valmistama henkilöauto, jonka tuotanto on lopetettu.

Mk-1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun alussa Britannian ja Saksan Ford-tehtaat toivat markkinoille uuden yhteisen mallin. Ford Granada oli Euroopan Fordin "lippulaiva" ja aluksi saatavana ainoastaan V6-moottorilla. Britit käyttivät 2,5- ja 3,0-litraisia Essex-moottoreita ja saksalaiset 2,3- ja 2,6-litraisia Cologne-moottoreita. Granadan rinnakkaismallissa Consulissa oli 1,7 V4 (jota on käytetty myös Saabeissa) ja 2,0 ohc -moottori, sekä valinnaisena V6-moottorit. Granadaa sai sekä 4v-manuaalina että 3v-automaattina. Perä oli aina 8" (8-tuumainen). Kori oli itsekantava ja useimmiten 4-ovinen, tai 5-ovinen farmari, mutta myös 2-ovisia tehtiin. 2-oviset coupet ovat kuitenkin harvinaisia. Näistä kaikista harvinaisin on ns. "Coca-cola - Coupe" jota valmistettiin vain -71-74. Sen jälkeen tuli ns. "suorakylki coupe". Coupe-malleista luovuttiin vuoden 1977 lopussa kokonaan, kun Mk1 Granadan valmistus loppui.

Perana Granada[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perana Granada oli harvinainen Etelä-Afrikassa valmistettu 5,0-litrainen V8 (302 cid) -erikoisversio, jota ei ollut tarkoitettu Euroopan markkinoille.

Mk-2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1977 tuli kulmikkaammin muotoiltu "kakkoskoppa", jossa myös sisustus oli uusi. Alusta ja tekniikka sen sijaan olivat samaa hyväksi havaittua peruskonstruktiota. Jousitukseen, iskunvaimentimiin ja kallistuksenvakaimiin tuli parannuksia. Takavakain tuli Ghia-X malliin. Myös Lukkoperää sai lisävarusteena. Moottoreina olivat 1,7-litrainen V4, 2,0-litrainen ohc, 2,3-litrainen V6 ja 2,8-litrainen V6, jotka olivat käytössä osoittautuneet luotettavimmiksi. Viimeisiin malleihin sai myös 5-vaihteista "type-9" -vaihteistoa. Granadan valmistus loppui 1985, jolloin se korvattiin Scorpiolla. Scorpiossa oli aluksi samat moottorit kuin Granadoissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]