Foodora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Foodora
Avainhenkilöt Emanuel Pallua, Julian Dames, Rodrigo Sampaio, Eduardo Goes
Kotipaikka Berliini
Toimiala Ruoan kotiinkuljetus
Omistaja Delivery Hero
Kotisivu www.foodora.com
www.foodora.fi

Foodora on ruoankuljetuspalvelu, jonka pääkonttori sijaitsee Berliinissä[1]. Suomessa Foodoran pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja sen toimitusjohtajana toimii Joonas Kuronen. Euroopassa palvelu on toiminnassa kahdeksassa eri maassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Itävallassa, Tšekissä, Unkarissa ja Slovakiassa.[2] Pohjoismaiden suurin ruoka- ja päivittäistavarakaupan alan alustatalousyhtiö Foodora on osa saksalaista Delivery Hero-konsernia, joka on yksi maailman johtavimmista ruoan ja päivittäistavarakaupan toimitusalustoista. Delivery Hero toimii yli 70 maassa ympäri maailmaa. Pohjoismaissa Foodora on alansa markkinajohtaja.

Vuonna 2023 Foodora Finland toimii yli 100 paikkakunnalla ja sen Suomen pääkonttorilla työskentelee yli 200 työntekijää.

Käyttämällä Foodoran mobiilisovellusta, nettisivuja tai yrityspalvelua asiakkaat voivat tarkastella paikallisia ravintoloita ja päivittäistavarakauppoja, tehdä tilauksen sekä seurata tilauksen kulkua.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foodora aloitti toimintansa Volo GmbH:nä Münchenissä Saksassa vuonna 2014. Nimi muutettiin Foodoraksi, ja pääkonttori siirrettiin Berliiniin Rocket Internetin ostettua yrityksen huhtikuussa 2015.[4] Lisäksi kesäkuussa 2015 Foodora osti kuljetuspalvelun Hurrierin (Kanada), Suppertimen (Australia) ja Heimschmecker (Itävalta), jotka nyt toimivat Foodoran alla.

Syyskuussa 2015 Delivery Hero osti Foodoran Rocket Internetiltä, jolloin Foodora ja Delivery Heron ruuankuljetusbrändi Urban Taste fuusioituivat.[5] Delivery Heron tarinan juuret sijoittuvat Ruotsiin. Ruotsalainen start up -yrittäjä Niklas Östberg perusti ruoan kuljetuspalvelun Ruotsissa vuonna 2008, josta tuli Delivery Hero vuonna 2011 yrityksen muutettua Saksaan.

Foodora aloitti toimintansa Helsingissä kesäkuussa 2015. Helmikuussa 2016 Foodora laajeni Turkuun ja Tampereelle, ja toukokuussa 2016 se aloitti toimintansa myös Espoossa.

Suomessa Foodoran historiaan liittyy suomalainen Pizza-Online.fi -kuljetuspalvelu. Pizza-Online.fi oli Suomessa toimiva valtakunnan kattava verkkosivusto, jonka kautta pystyi tilaamaan ravintoloiden valmistamaa ruokaa. SLM Finland -yrityksen Toni Toijanaho ja Henrik Bamford perustivat Pizza-Online.fi:n Keravalla vuonna 2007. Se toimi ensin Keski-Uudellamaalla eli Keravan, Järvenpään ja Tuusulan alueella, ja laajeni siitä muualle.

Pizza-onlinesta tuli nopeasti menestys. Liikevaihto ylitti miljoona euroa toisena täytenä toimintavuotena. Vuonna 2012 Pizza-online myytiin saksalaiselle ruokakuljetusjätille Delivery Herolle, joka omistaa myös Foodoran. Kauppasumma oli Ylen tietojen mukaan kuusi miljoonaa euroa, minkä lisäksi myyjät saivat kahden miljoonan euron edestä korkomaksuja. Kaupantekohetkellä Pizza-onlinessa oli mukana arviolta yli 80 prosenttia niistä ravintoloista, jotka kuljettivat pizzaa kotiin. Delivery Heron omistuksessa Pizza-onlinen liikevaihto moninkertaistui. Vuonna 2019 Pizza-Onlinella oli Suomessa runsaat 60 työntekijää. Foodora ja Pizza-Online.fi toimivat aluksi rinnakkain kahtena erillisenä organisaationa, mutta fuusioituivat tammikuussa 2020 ja yhtiö jatkoi Foodorana. Työntekijät jatkoivat vanhoina työntekijöinä vuoden 2020 fuusion jälkeen.

Liiketoimintamalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttämällä Foodoran nettisivuja tai mobiilisivuja asiakkaat voivat valita ravintolan tai kaupan omalta alueeltaan, tehdä tilauksen ja maksaa sen.[6] Tämän jälkeen ravintola valmistaa tilauksen tai kauppa paketoi tuotteen, jonka Foodoran lähetti noutaa ja kuljettaa asiakkaalle. Foodora lupaa toimittaa kuljetukset 30 minuutissa.

Maantieteellinen sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foodoran polkupyörälähetti Tampereella.

Foodora toimii Suomessa yli 100 paikkakunnalla. Euroopassa Foodora toimii Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Unkarissa, Itävallassa, Tšekissä ja Slovakiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anni Sirviö: Ruoan tilauspalvelu mahdollistaa laadukkaan syömisen myös kiireen keskellä SAFKATUTKA. 7.10.2015. Viitattu 27.7.2016.
  2. Foodora Foodora. Viitattu 28.7.2020. (englanniksi)
  3. Syöminen digitalisoituu - ruuankuljetus kasvaa harppauksin www.kauppalehti.fi. Viitattu 27.7.2016.
  4. Raine Tiessalo: Meal Deliverer Wolt Raises $11 Million to Expand Beyond Finland Bloomberg.com. Viitattu 27.7.2016.
  5. Raine Tiessalo tiessalo: Meal Deliverer Wolt Raises $11 Million to Expand Beyond Finland Bloomberg.com. Viitattu 27.7.2016.
  6. Herkkujen kuriiri polkee nälkäisten puolesta – satoja annoksia liikenteessä joka päivä hs.fi. Viitattu 27.7.2016.