Fokaksen pylväs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fokaksen pylväs

Fokaksen pylväs on Forum Romanumille Rostran eteen vuonna 608 pystytetty muistopylväs. Se pystytettiin keisari Fokaksen kunniaksi, ja se on viimeinen Forum Romanumille tehty rakennelma.[1] Tämä 13,6 m korkea korinttilainen pylväs seisoo kuutionmuotoisella valkealla marmorisokkelilla. Sokkelin tiilistä tehty jalusta ei ollut aikoinaan esillä, vaan paljastui vasta 1800-luvulla tehdyissä kaivauksissa.

Ei ole tiedossa, minkä tapahtuman kunniaksi pylväs pystytettiin. Fokas oli muodollisesti lahjoittanut Pantheonin paavi Bonifatius IV:lle, joka omisti sen kaikille pyhille marttyyreille, joiden joukkoon lisättiin keskiajalla Neitsyt Maria (Santa Maria ad Martyres). Pylvään huipulla oli kullattu Fokaksen patsas, mutta luultavasti patsas ei pysynyt siellä kauankaan. Vuonna 610 Fokas kaapattiin, häntä kidutettiin, hänet surmattiin ja hänen raajansa hakattiin irti vartalosta. Kaikki Fokasta esittävät patsaat kaadettiin.[1]

Pylväs sijaitsee edelleen sillä paikalla, jonne Fokas sen pystytti uudelleen, mutta pylväs itse on peräisin jostakin aiemmasta rakennuksesta (mahdollisesti 100-luvulta). Se näkyy kauas ja on siksi ollut pitkään Forum Romanumin maamerkki. Se esiintyy useissa aluetta esittävissä maisemamaalauksissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Column of Phocas University of Chicago
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fokaksen pylväs.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.