Flygförvaltningens Flygverkstad Stockholm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Flygförvaltningens Flygverkstad i Stockholm, (FFVS) oli vuonna 1941 perustettu ja vain toisen maailmansodan ajan toiminut ruotsalainen lentokonetehdas.

J22

Sen ensimmäiseksi johtajaksi valittiin Peter Kock. Yhtiön tekniseksi päälliköksi tuli Bo Lundberg, joka oli toiminut Götaverket-telakan lentokoneosastolla. Yhtiön kehitystoiminta sijaitsi Tukholmassa. Sen tehdas sijaitsi Bromman lentokentällä. Tarkoituksena oli, että FFVS toimisi vain J22-hävittäjälentokoneen suunnittelijana ja prototyypin valmistajana ja koneen tuotanto siirtyisi alihankintaverkostolle. Tarve tehtaaseen tuli toisesta maailmansodasta ja siitä, että Saabin kapasiteetti oli sidottu pommikoneiden suunnitteluun ja valmistukseen.

Yrityksessä toimi 815 ihmistä ja sen alihankkijoiden palveluksessa olevista ihmisitä 250 teki J22-hävittäjään liittyvä töitä. FFVS:n ja SAAB välille tehtiin sopimus, etteivät ne rekrytoi toistensa työntekijöitä tai kilpaile samoista raaka-aineista tai alihankkijoista. Kartelli piti kustannusten nousua kurissa.

Kokoonpanotehtaaksi vuokrattiin AB Aerotransportin uusi halli Bromman lentokentältä. Vuonna 1945 FFVS siirtyi Arbogaan, jolloin se yhdistyi Centrala Flygverkstaden Arbogaan (CVA).