Finn mac Cumhaill

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finn mac Cumhaill

Finn mac Cumhaill tai Fionn mac Cumhaill on keskeinen hahmo Irlannin kelttiläisessä mytologiassa. Hän esiintyy myös Skotlannin ja Man-saaren myyteissä. Hänen etunimensä Finn merkitsee vaaleaa tai valkeaa, viitaten hiusten vaaleaan väriin. Mac Cumhaill puolestaan merkitsee "Cumhailin poika".

Fenian-taruissa (Fiannaidheacht, engl. Fenian Cycle) Finn johtaa sankarijoukkoa, joita kutsutaan nimellä ”Fianna”. Vaikka Finn sytyttääkin sodan koko Irlantiin, hänet kuvataan inhimilliseksi ja oikeudenmukaiseksi. Finnin hahmossa on joitain samoja piirteitä kuin kuningas Arthurissa.

Finnin tarina kerrotaan useimmissa taruissa seuraavasti:

Kilpailevan klaanin johtaja Goal Mac Morn surmaa Finnin isän Cumhailin taistelussa. Finnin äiti lähettää poikansa turvaan syrjäiselle vuoristoseudulle. Finnin kasvattavat kaksi naista, druidi Bodbal ja soturi Fiachel. Vartuttuaan Finn päättää kostaa isänsä surman. Finn palvelee useaa kuningasta, mutta hänet lähetetään aina pois, kun hänen alkuperänsä selviää, sillä kuninkaat pelkäävät Goal Mac Mornia. Finn vaeltaa eri puolilla Irlantia ja päätyy seitsemäksi vuodeksi vanhan runonlaulajan oppiin. Opintojensa loppuvaiheessa hän pyydystää Tiedon Lohen valmistaakseen siitä aterian isännälleen. Hän saa käskyn olla maistamatta kalaa itse. Paistaessaan kalaa Finn kuitenkin puhkaisee kalassa olevan rakkulan ja samassa lohen viisaus siirtyy häneen. Finn on viimein valmis kohtaamaan Mac Mornin. Finn kokoaa soturijoukkonsa Fiannan ja taistelee usean päivän ajan Mac Mornin joukkoja vastaan. Fianna voittaa ja Finn tappaa Goal Mac Mornin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finn Mac Cumhail Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Viitattu 12.4.2009.