Senttihuutokauppa

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Fiksuhuuto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senttihuutokauppa on Internetissä toimiva huutokauppa, jossa tuotteen hintaa korotetaan huudettaessa sentillä. Näin myyntihinnaksi voi tulla tuotteen varsinaista arvoa huomattavasti pienempi summa. Myyjän kannalta tuotto perustuu siihen, että jokainen huuto maksaa tietyn summan. Suomessa syyttäjän mielestä senttihuutokaupan tuotteen saaminen perustuu sattumaan, ja kyse olisi siten laittomista arpajaisista.[1][2] Satakunnan käräjäoikeuden vuoden 2010 päätöksen mukaan senttihuutokaupassa ei ole kyse arpajaisista[3].

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senttihuutokaupassa yhdellä huudolla voi tarjousta korottaa vain rajoitetun määrän (yleensä yhden sentin eli 0,01 euroa). Kun tarjous on jätetty, kohteen huutokello alkaa käydä. Aika voi olla esimerkiksi neljä minuuttia. Mikäli joku korottaa tuotteen hintaa yhdellä sentillä, huutokello alkaa käydä alusta. Ellei kukaan korota tuotteen hintaa sentillä huutokellon aikana, huutokaupan voittaa viimeisen tarjouksen tehnyt. Normaalista huutokaupasta poiketen tarjouksen tekeminen maksaa.

Toinen senttihuutokaupan malli on päinvastainen konsepti. Tätä ei kutsuta senttihuudoksi, vaan "alin tarjous voittaa" -huutokaupaksi. Toimintamalli on seuraava: Käyttäjät voivat jättää haluamansa tarjouksen haluamastaan tuotteesta. Kun huutokauppa päättyy, palveluntarjoaja tarkistaa, mikä oli ainoa alin tarjous. Ainoan alimman tarjouksen jättänyt voittaa tuotteen tarjoamallaan hinnalla. Yksi sentti on aina alin tarjous, mutta mikäli kaksi tai useampi tekee sentin tarjouksen, se ei enää ole ainoa alin tarjous. Eli käytännössä ainoa alin tarjous voi olla vaikka 365,32 euroa. Tällöin siis "huutaja" arvaa jonkun luvun ja toivoo sen olevan ainoa ja alin.

Satunnainen esillä olevan tuotteen saaja voidaan määrittää myös muilla vastaavilla periaatteilla, kuten "alin ainoa tarjous voittaa". Tätä on kutsuttu myös nimellä "käänteinen huutokauppa". Tällä tavoin toimiva arpaonneen perustuva huutokauppoja on mm. Bidster.com.[4] [5] Bidd.fi käytti menetelmää, jossa huuto pudottaa hintaa yhdestä kymmeneen senttiä ja tuote myytiin lopulta yhdellä sentillä; palvelu on sittemmin suljettu 2008 huhtikuussa.[6]

Suorahuuto.fi verkkopalvelussa pystyi tekemään ilmaiseksi sata huutoa vuorokaudessa. Palvelu rahoitettiin mainostuloilla. Verkkopalvelun mukaan sen toiminta ei täyttänyt arpajaislain tunnuksia, joita ovat sattuma, vastikkeellinen osallistuminen ja rahan arvoinen voitto.[7] Bidoloo.com verkkopalvelussa sai yhden huudon joka päivä ilmaiseksi, kun kirjautui sisään. Lisähuudot maksoivat erikseen 0,50–1,50 euroa.[8]

Senttihuutokaupat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisille suunnattuja senttihuutokauppoja oli ainakin 14 vuonna 2010. Ensimmäiset senttihuutokaupat perustettiin Suomessa, mutta vuonna 2010 vain kolme ilmoitti olevansa Suomessa toimivan yrityksen omistuksessa.[9] Lisäksi kahdeksan kauppaa oli lopettanut toimintansa joko yrityskaupan tai kannattamattomuuden vuoksi. Yritykset alkoivat siirtää toimintaansa ulkomaille sen jälkeen, kun viranomaiset alkoivat epäillä palveluita laittomiksi. Kohteina ovat olleet väljemmän uhkapelilainsäädännön maat, kuten Englanti tai Malta.

Laillisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sisäministeriö ryhtyi tutkimaan vuonna 2008 senttihuutokauppojen laillisuutta, mikä aiheutti ainakin yhden tarjoajan muuton Isoon-Britanniaan. Senttihuutokauppoja epäiltiin laittomien arpajaisten järjestämisestä.[10] Suomen lain mukaan arpajaiset saa järjestää vain yleishyödyllinen yhteisö yleishyödyllisen tarkoitukseen.[11]

Epäilyissä kyse oli siitä, onko tuotteen saaminen niin sattumanvaraista, että kyseessä ovat arpajaiset eikä nettihuutokauppa.[2] Satakunnan käräjäoikeuden vuoden 2010 päätöksen mukaan senttihuutokaupassa ei ole kyse arpajaisista[12]. Oulun ja Vaasan hovioikeudet ovat erillisissä tapauksissa katsoneet senttihuutokaupan lailliseksi.[13]

Tapaus Fiksuhuuto.fi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiksuhuuto.fi oli internetissä toimiva perustajiensa mukaan maailman ensimmäinen niin sanottu senttihuutokauppa.[14] Sivuston perustivat Jussi Mäntylä ja Tuomo Siurua.

Sisäministeriö teki huhtikuussa 2008 sivustosta tutkintapyynnön. Tutkintaa hoiti Haukiputaan poliisi. Poliisi epäili sivustoa arpajaislain rikkomisesta. Fiksuhuuto.fi:n tapaa järjestää arpajaiset epäiltiin lainvastaiseksi,[15] koska huutokaupan voittajan ratkaisee sattuma.[16] Syyttäjä nosti syytteen syyskuussa 2008.[1] Syytteet kuitenkin hylättiin, ja Fiksuhuudon toiminnan todettiin olevan laillista eikä rikkovan arpajaislakia.

Poliisitutkinnan alettua sivuston toiminta siirrettiin ulkomaille. Sen päämaja oli Englannissa, ja liiketoimintaa hoidettiin Maltalla.[17].

Fiksuhuudon nykyinen tila on tuntematon, mutta ainakin heidän internet-sivunsa on poistettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Senttihuutokauppa toi kahdelle syytteen 24.9.2008.
  2. a b Fiksuhuuto.fi pahoissa vaikeuksissa 19.9.2008. Helsinki: Taloussanomat. Viitattu 2.6.2009.
  3. Käräjäoikeus: Senttihuutokauppa ei ole arpajaiset (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Digitoday: Arpajaislaki ei pelota Bidsteriä
  5. IT-viikko: Bidster ei pelkää arpajaislakia[vanhentunut linkki]
  6. Bidd.Fi:n sivusto Archive.org 2/2008 ; Sivusto suljettu Archive.org 4/2008
  7. Suorahuuto.fi: Huutokaupan Idea Archive.is
  8. Amppari.fi: Kuinka Amppari24.fi:n huutokauppa toimii? archive.org
  9. Saarinen, Juhani: Huutokaupat karkasivat ulkomaille. Helsingin Sanomat, 24. helmikuuta 2010, s. A 6.
  10. Juhani Saarinen: Laittomuudesta epäilty Fiksuhuuto siirtyy ulkomaille 8.4.2008. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 15.4.2008.
  11. Suomessa riittää epäilyttäviä senttihuutokauppoja 10.4.2008. Helsinki: Taloussanomat Oy. Viitattu 2.6.2009.
  12. Käräjäoikeus: Senttihuutokauppa ei ole arpajaiset (Arkistoitu – Internet Archive)
  13. http://yle.fi/alueet/satakunta/2011/02/senttihuutokaupan_kasittely_jai_torsoksi_hovissa_2340078.html?origin=rss[vanhentunut linkki] YLE: Senttihuutokaupan käsittely jäi torsoksi hovissa
  14. Fiksuhuuto mielii jo maailmalle (Arkistoitu – Internet Archive)
  15. Fiksuhuuto joutui poliisitutkintaan
  16. Fiksuhuuto poliisitutkintaan
  17. Laittomuudesta epäilty Fiksuhuuto siirtyy ulkomaille