Faaraon vaimo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Faaraon vaimo
Das Weib des Pharao
Elokuvan yhdysvaltalaisversion sanomalehtimainos.
Elokuvan yhdysvaltalaisversion sanomalehtimainos.
Ohjaaja Ernst Lubitsch
Käsikirjoittaja Norbert Falk
Hanns Kräly
Säveltäjä Eduard Künneke (alkuperäinen/restauroitu versio)
Hugo Riesenfeld (yhdysvaltalaisversio)
Kuvaaja Theodor Sparkuhl
Alfred Jansen
Pukusuunnittelija Ali Hubert
Lavastaja Ernst Stern
Kurt Richter
Pääosat Emil Jannings
Paul Biensfeldt
Friedrich Kühne
Albert Bassermann
Harry Liedtke
Paul Wegener
Valmistustiedot
Valmistusmaa Weimarin tasavalta
Ensi-ilta 17. syyskuuta 2011 (restauroitu versio)
Kesto 110 minuuttia
100 minuuttia (restauroitu versio)
Alkuperäiskieli Mykkäelokuva
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Faaraon vaimo (saks. Das Weib des Pharao, engl. The Loves of Pharaoh tai The Wife of the Pharaoh) on vuonna 1922 ensi-iltansa saanut Ernst Lubitschin ohjaama kuusinäytöksinen draama (mykkäelokuva). Elokuvan alkuperäinen versio on kadonnut ja siitä on tehty restauroitu versio.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Faarao Amenes vastaanottaa ilosanomaa: Etiopian Kuningas Samlak ehdottaa liittoa ja tarjoaa sen merkiksi tyttärensä Makedan kättä. Sotis, Faaraon rakennusmestari, kertoo faaraolle onnettomuudesta Aarrekammion rakkennustyömaalla ja anelee enemmän aikaa työnteolle - työntekijöiden vuoksi-, mutta Faarao ei välitä.

Prinsessa Makedan orjattaret valmistelevat häntä Faaraolle, kunnes hän huomaa ettei hänen kreikkalainen orjattarensa Theonis tee mitään. Orjien vartija jahtaa Theonisia rantaan, jossa Ramphis, Sotisin poika, huomaa hänet ja rakastuu. Ramphis pelastaa Theonisin ja vie tämän taloonsa. Kun Ramphis yrittää suudella kaunista Theonista, tämä leikkisästi karkaa ja juoksee Aarrekammion lähettyville, tietämättä että se on ankarasti kielletty kuolemantuomion uhalla. Ramphis jahtaa häntä, mutta vartijat sottavat hälytyksen torvilla ja ottavat heidät kiinni. Ramphis ja Amenes Viedään Faaraon eteen, joka oli juuri allekirjoittamassa sopimusta Samlakin kanssa.

Faarao määrää heidät molemmat teloitettavaksi aamunkoitteessa. Theonis heittäytyy Faaraon jalkoihin ja anelee tätä säästämään Ramphiksen, koska kaikki oli hänen syytään, jolloin Faarao lumoutuu Theoniksen kauneudesta ja lupaa säästää Ramphiksen, mikäli Theonis avioituu hänen kanssaa. Theonis kieltäytyy, mutta aamun koittaessa, nähdessään Ramphiksen sidottavan murskattavaksi, kivellä hän antaa periksi ja Faarao käskee säästää Ramphiksen. Käskynhaltija Menon tulee vapauttamaan Ramphiksen elinikäiseen orjatyöhön louhoksille ja kertoo Theoniksen kuolleen.

Kuningas Samlak kyllästyy sopimuksen viivästymiseen ja kysyy mitä Faarao tekee, mihin käskynhaltija Menon vastaa: Hän hoitaa valtion asioita - Samlak tunkeutuu Faaraon huoneisiin ja yllättää tämän olemassa Theoniksen kanssa. Samlak on loukattuja julistaa sodan Egyptille. Ramphis laukaisee kapinan louhoksilla auttessaan ruoskittavaa heikkoa ja vanhaa orjaa. Amenes päättää julistaa Theoniksesta kuningattaren.

Amenes valmistautuu johtamaan armeijansa sotaan, mutta ennen lähtöään vaatii kuningatar Theonista vannomaan valan, ettei hän ota uutta puolisoa, mikäli kuulee Faaraon kaatuneen taistelussa. Theonis kieltäytyy ja Faarao määrää hänet vangittavaksi Aarrekammioon. Sotis näyttää Faaraolle Aarrekammion salaisen sisäänkäynnin ja Faarao tiedustelee, kuinka moni tietää siitä, mihin Sotis sanoo: Vain neljä silmää tietävät siitä - Sinun ja minun, mihin Faarao vastaa: Se on kaksi silmää liikaa ja käskee Sotisin sokaistavaksi. Ramphis löytää isänsä kotoaan ja vannoo tappavansa tämän sokaisijan.

Sodassa Samlak tekee yllätyshyökkäyksen tämän leiriin ja ampuu itse nuolen Faaraon selkään, jolloin tämä putoaa vaunustaan kesken paon. Faarao pyytää, ettei kuningas vahingoittaisi Theuonista.

Ramphis saa tietää mitä on tapahtunut ja menee Aarrekammioon aikeanaan tappaa Kuningatar, jonka uskoo olevan vastuussa isänsä sokaisemisesta, mutta nähdessään Kuningattaren olevan Theonis hän ei voi tappaa tätä.

Samlak saapuu kaupunkiin ja antaa kauhistuneiden kansalaisten päättää: luovuttaa kuningatar tai hän tuhoaa kaupungin - Kansalaiset murtautuvat Aarrekammioon. Kuningatar Theonis päättää antautua, mutta Ramphis kannustaa sotilaita ja Samlak ajetaan armeijoineen kaupungista.

Theonis kuningattarena valitsee Ramphiksen uudeksi Faaraoksi. Amenes saapuu heikkona ja ylipappi kertoo hänelle hänen menettäneen valtaistuimensa, mutta Theoniksen olevan vielä hänen vaimonsa, sillä kukaan ei julkea haastaa jumalien lakia. Epätoivoisena Ramphis tarjoaa Amenesille valtaistuinta vastineeksi Theoniksesta, mihin Amenes suostuu. Ramphis ja Theonis jättävät palatsin ja väkijoukko kivittää heidät kuoliaaksi, huolimatta Amenesin yrityksestä estää kivitys. Faarao Amenes palaa valtaistuimelleen ja kaatuu kuolleena maahan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Emil Jannings  Faarao Amenes  
 Paul Biensfeldt  Menon, Faaraon käskynhaltija  
 Friedrich Kühne  Ylipappi  
 Albert Bassermann  Sotis, Faaraon rakennusmestari  
 Harry Liedtke  Ramphis, Sotiksen poika  
 Paul Wegener  Samlak, Etiopian kuningas  
 Lyda Salmonova  Makeda, Samlakin tytär  
 Dagny Servaes  Theonis, Makedan kreikkalainen orjatar  
 Mady Christians    
 Tina Dietrich    
 Bernhard Goetzke    
 Waldemar Potier    
 Elsa Wagner    

Restaurointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faaraon vaimo restauroitiin digitaalisesti vuosina 2003–2005 värjättyjen 35 millimetrin nitraattikopioiden, loppukohtauksen negatiivin ja 16 millimetrin filmille kopioitujen hylättyjen otosten avulla. Digitaalisesta restauroinnista vastasi AlphaOmega GmbH:n Thomas Bakels ja Münchenin elokuvamuseo muusta. Nitraattikopiot, joiden välitekstit olivat venäjäksi ja italiaksi, saatiin Saksan elokuva-arkistosta ja George Eastman -museosta. Negatiivi, jossa saksankieliset välitekstit, ja filmit olivat Münchenin elokuvamuseosta. Kuvamateriaali saatiin mm. British Film Institutesta, Saksan elokuvainstituutista ja Münchenin elokuvamuseosta.

Filmimateriaali skannattiin 2K-resoluutiolla. Kohtauksien järjestys saatiin käsikirjoituksen ja vanhojen ohjelmalehtien avulla, puuttuvat kohtaukset korvattiin stillkuvilla ja teksteillä ja välitekstit saatiin käsikirjoituksesta ja sensuurikortista. Lopullinen kuvankäsittely tehtiin vuosina 2010-2011. Alkuperäisestä 2976 metrin ensi-iltaversiosta puuttuu vielä 600 metriä.

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisestä versiosta tehtiin muunnelmat Venäjälle, Italialle ja Yhdysvalloille. Venäläisessä versiossa Faarao kuvataan ankarana hirmuhallitsijana, kuntaas Italialainen versio korostaa Faaraon romanttista ja haavoittuvaa puolta, joka saa hänet rakkaudesta menettämään valtansa. Yhdysvaltalainen versio päättyy Ramphiksen valtaan nousuun ja hänen ja Theoniksen liittoon, elokuvassa on myös eri musiikki. Amenesin paluu ja kuolema istuimella on myös jätetty pois.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Das Weib des Pharao -elokuva (restauroitu)
  • imdb.com imdb.com. 30.9.2014.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Loves of Pharaoh

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]