FSC Żuk

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Żuk uudemmassa muodossaan.

Żuk (tarkoittaa kovakuoriaista) oli FSC-tehtaan pakettiauto, jota tehtiin Lublinissa, Puolassa vuodesta 1958 vuoteen 1997. Żuk perustui alkujaan epäsuorasti Chevroletiin 1940-luvulta. Chevrolet oli näet myynyt lisenssin autoon Neuvostoliittoon, josta lisenssi myytiin varsovalaiselle FSO:lle.

Żukia myytiin pääasiallisesti valtion organisaatioille ja myös yksityisille, kun Nysaa sen sijaan myytiin armeijalle ja poliisille. Żuk oli 1980-luvun lopussa ongelmissa, mutta Daewoo osti tehtaan ja muutti auton nimen Lubliniksi, jolla nimellä sitä myytiin entisille SEV-maille.

Żukista tuli monta erilaista korityyppiä, ja siinä oli – erikoista kyllä – erillinen etujousitus. Żuk ei sen sijaan uudistunut kovinkaan merkittävästi teknisesti elinkaarensa aikana. Kymmenen tuotantovuoden jälkeen autoa kyllä uudistettiin hieman.

Żuk oli suosiossa maanviljelijöiden keskuudessa, ja puolalaisilla toreilla näkyy yhä Żukeja. Myös Puolan posti käytti Żukeja paljon oransseiksi maalattuna. Lisäksi palokunnat käyttivät autoa miehistönkuljetukseen ja jopa pienien palojen sammutukseen.

Żukin seuraaja oli Lublin jota FSC-FSR-yhteisyritys (Intrall) yhä yhdessä Intrall Honkerin kanssa (Ent. Tarpan Honker) valmistaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]