FN Browning A5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Browning Auto-5

FN-Browning Auto 5 on John Browningin suunnittelema haulikkomalli, joka on maailman ensimmäinen itselataava haulikko. Aseessa oli piippurekyylimekanismi. Kun aseella ammutaan piippu perääntyy taaksepäin se avaa lukon, jolloin ammuttu hylsy lentää aseesta ulos ja lippaasta syöttyy uusi patruuna patruunapesään ja ase on jälleen valmis ammuttavaksi.

Browning tarjosi vuonna 1898 suunnittelemansa aseen piirustuksia ensin Winchesterin asetehtaalle, jolle hän oli jo aiemmin suunnitellut useita asemalleja, mutta Winchester ei suostunut hänen sopimusehtoihinsa. Browning kääntyi tämän jälkeen belgialaisen FN:n puoleen, joka suostui Browningin ehtoihin ja maailman ensimmäisen itselataavan haulikon laajamittainen valmistus alkoi vuonna 1902. Auto 5 haulikkoa valmistettiin lähes 100 vuotta, valmistus päättyi vuonna 1998, tosin FN valmisti vielä seuraavana vuonna pienen erän A-5:n juhlamallia.

Remington valmisti haulikon lisenssimallia nimikkeellä Model 11 vuosina 19051947.

Asetta alettiin kopioida laajasti maailmalla. Myös venäläinen Tulan asetehdas alkoi valmistaa samalla periaatteella toimivaa MC 21-12 haulikkoa. Auto 5 tapaista haulikkoa tehtiin myös Japanissa nimellä Pointer.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • M&K asevuosikirja 2002 sivut 6-11. Teksti Pentti Louhisola

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]