Koordinaatit: 51°37′N, 8°21′E

Erwitte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erwitte
St. Laurentius
St. Laurentius
vaakuna
vaakuna

Erwitte

Koordinaatit: 51°37′N, 8°21′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Soest
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 89,4 km²
Korkeus 105 m
Väkiluku (2021) 16 070[1]
 – Väestötiheys 180 as./km²
Postinumero 59597
Suuntanumero(t) 02943, 02945

Erwitten sijainti Soestin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Erwitte on kaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Sen historia alkaa frankkikuninkaiden aikakaudelta. Kaupunki on ollut merkittävä sementtiteollisuuden keskus 1920-luvulta alkaen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erwitte sijaitsee Nordrhein-Westfalenin itäosassa noin 120 kilometriä Düsseldorfista koilliseen. Etäisyys Hampurista on noin 240 kilometriä etelälounaaseen, maanteitse noin 300 kilometriä.[2]

Erwitte kuuluu Arnsbergin hallintopiiriin, joka kattaa Nordrhein-Westfalenin keski- ja kaakkoisosat. Soestin piirikunta puolestaan kattaa hallintopiirin koillisosan. Erwitte rajoittuu pohjoisessa Soestin piirikunnan väekkäimpään kaupunkiin Lippstadtiin. Soestin kaupunki sijaitsee Erwitten lounaispuolella; kaupunkien välissä sijaitsee Bad Sassendorf.

Nykyinen Erwitte on yksi lukuisista saksalaiskaupungeista, jotka syntyivät 1970-luvun laajojen kuntaliitosten seurauksena. Erwitteen liitettiin 14 maalaiskuntaa vuonna 1975. Ne eivät muodosta kaupunkirakenteeltaan yhtenäistä kokonaisuutta, vaan jokaisella kaupunginosalla on oma pieni keskustansa. Historiallisen Erwitten jälkeen väkimäärältään suurin kaupunginosa on Bad Westernkotten.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen asiakirjamaininta Erwittestä on vuodelta 836.[3] Paikkakunta toimi keskiaikana useiden aatelissukujen tukikohtana ja se kehittyi kaupunkimaiseksi, mutta sitä ei virallistettu kaupungiksi keskiajalla, vaan vasta 1936. Alueen taloudelliseen kehitykseen vaikutti Westernkottenissa aloitettu suolanlouhinta, sillä suola oli merkittävä tuote keskiaikana ja uuden ajan alussa. 1920-luvulla Erwittestä tuli sementtiteollisuuden keskus.[4]

Erwitten historiallisen rakennuskannan olennainen osa on ristikkotalot.[4] Kaupungin huomattaviin kirkkoihin kuuluu keskiaikainen St. Laurentius.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erwitten keskeinen teollisuudenala on sementtiteollisuus. Moottoritie BAB 44 kulkee Erwitten eteläpuolitse kuntarajaa hipoen, ja siltä on liittymä maantielle Bundesstraße 1. Maantiet Bundesstraße 1 ja Bundesstraße 55 risteävät kaupungin keskustassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. (saksaksi)
  2. Entfernung von Erwitte nach_ Luftlinie.org. Viitattu 15.3.2022. (saksaksi)
  3. Städtepartnerschaft mit Erwitte Aken.de. Stadtverwaltung Aken (Elbe). Viitattu 15.3.2022. (saksaksi)
  4. a b Stadtgeschichte Erwitte.de. Stadtverwaltung Erwitte. Viitattu 15.3.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erwitte.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Erwitte