Ernest Dimnet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernest Dimnet

Ernest Dimnet, (9. kesäkuuta 1866 Trélon, Ranska8. joulukuuta 1954 Pariisi) oli ranskalais-amerikkalainen pappi ja kirjailija.

Opintonsa hän suoritti katolisessa koulussa ja yliopistossa ja erikoistui klassillisten aineiden lisäksi englannin kieleen. Vuoteen 1923 saakka hän toimi katolisen yliopiston opettajana Lillessä ja Pariisissa, kunnes omistautui kirjallisille töilleen sekä luennoimiseen ulkomailla, varsinkin Amerikassa. Jo vuonna 1919 Dimnet oli saanut kutsun Yhdysvaltoihin, jonne hän asettuikin niin pysyvästi, että häntä voidaan pitää ranskalais-amerikkalaisena kirjailijana.

Toisen maailmansodan alkaessa hän kuitenkin jälleen oleskeli Pariisissa, minne hän myös jäi koko saksalaismiehityksen ajaksi. ”Amerikka olisi ollut liian mukava paikka aikana, jolloin Ranska oli jätetty oman onnensa varaan”, Dimnet myöhemmin selitti päätöstään. ”En halunnut paeta kotimaastani, vaan valitsin Pariisin. Olin yksi miljoonista, jotka kärsivät nälkää ja kylmyyttä, ärtynyt ja ironinen, pettynyt mutta yhä odottavan optimistinen.” Sodan jälkeen Dimnet vielä pariin otteeseen kävi luennoimassa Yhdysvalloissa, minkä jälkeen hän lopullisesti palasi Pariisiin. Siellä hän myös kuoli vuonna 1954.

Ensimmäiset teoksensa, muun muassa tutkimuksen englantilaisista Brontë-sisaruksista, Dimnet kirjoitti ranskan kielellä, mutta vasta Amerikassa englanninkielisinä julkaistut The Art of Thinking (1928) ja What We Live by (1932) tuottivat hänelle todellisen maailmanmaineen. Ajattelemisen Taito ilmestyi Suomessa vuonna 1930 ja Mitä varten elät? vuonna 1934.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ernest Dimnet: Ajattelemisen Taito, s. 223–224. Humanitas-sarja. WSOY, 1958.