Erityistieteet

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Erityistiede)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erityistieteillä tarkoitetaan kaikkia niitä tieteen aloja (esimerkiksi fysiikka, psykologia[1], jotka tutkivat kukin omaa osa-aluettaan kokemusperäisin tutkimusmenetelmin. Jokaisella erityistieteellä on omat menetelmänsä ja käytäntönsä.

Käsitettä käytetään erityisesti filosofisessa yhteydessä. Tällöin taustalla on usein käsitys, että erityistieteet ovat filosofian piiristä aikojen saatossa erkaantuneita aloja[2], ja filosofia keskittyy nykyään erityistieteiden ongelmien sijaan todellisuuden yleisten piirteiden ja erityistieteiden tarvitseman yhteisen yleistieteellisen pohjan tutkimiseen. Monilla erityistieteillä on oma taustafilosofiansa filosofian piirissä (esimerkiksi fysiikalla fysiikan filosofia, psykologialla mielenfilosofia).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joensuu, Kosti: Heideggerin metafysiikka, erityistieteiden perusta ja psykologiatiede. Agon, 2011, 10. vsk, nro 1/2011, s. 8–9. Rovaniemi: Pohjoinen filosofiyhdistys Agon. (suomeksi)
  • Niiniluoto, Ilkka: Johdatus tieteenfilosofiaan: käsitteen- ja teorianmuodostus. Helsinki: Otava, 1980. ISBN 951-1-14831-1. (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joensuu, Kosti: Heideggerin metafysiikka, erityistieteiden perusta ja psykologiatiede. Agon, 2011, 10. vsk, nro 1/2011, s. 8–9. Rovaniemi: Pohjoinen filosofiyhdistys Agon. (suomeksi)
  2. Niiniluoto 1980, 38
  3. Niiniluoto 1980, 34
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.