Enrico Mosconi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Enrico Mosconi
Enrico Mosconi
Enrico Mosconi
Henkilötiedot
Syntynyt 1843
Milano, Italian kuningaskunta
Kuollut 16. kesäkuuta 1910
Buenos Aires, Argentiina
Ammatti Insinööri
Puoliso María Juana Canavery
María Luisa Natti
Lapset María, Ernestina, Enrique, Esther ja Ricardo (María Juana Canaveryn kanssa)
Mario, Raúl, Enriqueta ja María Luisa (María Luisa Nattin kanssa)
Mosconin ensimmäinen vaimo Juana María Canavery

Enrico Mosconi (1843 Milano, Italian kuningaskunta16. kesäkuuta 1910 Buenos Aires, Argentiina[1]) oli italialainen insinööri, joka muutti Argentiinaan rakentamaan rautateitä. Rautateiden rakentamisen ohella hän mm. perusti Villa Gobernador Gálvezin ja Rosariossa italiankielisen sanomalehden L’Italia, jota hän myös toimitti usean vuoden aikana.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahanmuuton jälkeen hän asettui Buenos Airesiin, jossa hän tapasi melko pian maahanmuuton jälkeen 16-vuotiaan buenosairelaisen Juana María Canaveryn. He menivät sittemmin naimisiin ja heille syntyi viisi lasta: María, Ernestina, Enrique, Esther ja Ricardo. 

Vuonna 1879 hän muutti perheensä kanssa Italiaan. Myöhemmin he lähtivät Ranskaan, jossa 14. syyskuuta 1881 hänen vaimonsa kuoli heidän viidennen lapsen synnytykseen. Vaimonsa kuoleman jälkeen Enrico palasi Buenos Airesiin kahden nuoremman lapsen kanssa ja jätti kolme vanhemmat lapset opiskelemaan Nizzassa sijaitsevaan kouluun. Vuonna 1886 Enrico meni uudelleen naimisiin, tällä kertaa Maria Luisa Nattin kanssa[2]. Heille syntyi neljä lasta: Mario, Raúl, Enriqueta ja María Luisa.

Paluumuuton jälkeen Mosconi teki monta isoja urakoita. Hän mm. tutkii Buenos Airesin satamaa, veti lennätinlinjoja ja rakensi linnoituksia Argentiinan erämaan valloitusta varten, suunnitteli Santa Fen maakunnan rautateitä ja joitakin kyliä, perusti samassa maakunnassa Villa Gobernador Gálvezin nimisen kylän, perusti Rosariossa italiankielisen sanomalehden L’Italia ja myös toimitti sitä usean vuoden aikana. Sen lisäksi hän hoiti useita julkishallinnollisia tehtäviä. Esimerkiksi hän arvioi Argentiinan Banco Nacionalin realisointiarvoa ja vuotta myöhemmin Banco Hipotecario Nacionalin.

16. kesäkuuta 1910 Mosconi kuoli 67-vuotiaana Buenos Airesissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pien, Sandra, Miguel, María Esther de ja Páez, Beto: Un argentino llamado Mosconi. Buenos Aires: María Ghirlanda, 1999. ISBN 987-97540-0-X. Teoksen verkkoversio. (espanjaksi)
  2. Historia, Números 92-95. Ediciones AP, 2004. Teoksen verkkoversio. (espanjaksi)
  • Marcela F. Garrido: Mosconi, 1877 - 1940, biografía visual. Buenos Aires, Museo Roca- Instituto de Investigaciones Históricas, 2008