Emit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emit-kortteja

Emit (aikaisemmalta nimeltään Regnly) on yksi suunnistuksessa käytettävistä elektronisista leimausjärjestelmistä. Suomessa käytetään sitä lähes poikkeuksetta, mutta muualla käytetään paljon myös Sportident-järjestelmää. Järjestelmään kuuluvat kilpailukortit, leimasimet, leimausten purkulaite ja ratamestarin kortti.

Kilpailukortti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emit-leimasinkortin sisäinen rakenne. Piirikortti on toimivassa laitteessa upotettu massaan, jonka poistaminen on vaikeaa.

Hienoimmissa kilpailukorttimalleissa on ratamestarin kortin tapaan näyttöruutu, josta näkee onko leimaus onnistunut ja rastin koodin.

Myynnissä on myös ratamestarin kortteja, jotka eivät ole pakollisia järjestelmän toimivuuden kannalta. Ne ovat yleensä kalliimpia kuin tavalliset kilpailukortit. Ratamestarin kortissa on näyttöruutu kortin sisäpuolella. Kun ratamestarin kortilla leimaa rastilla olevaan leimasimeen, kortti kertoo, toimiiko leimasin ja rastin koodin. Ratamestarin korttia ei voi käyttää kilpailukorttina. Leimasinjärjestelmä ilmoittaa vikaantuvasta rastista tietyllä koodilla, joka näkyy tulospalvelujärjestelmässä ylimääräisenä leimauskoodina.

Kilpailukortti sisältää pariston, logiikan ja etälukuantennit. Paristo ei ole käyttäjän vaihdettavissa.

Lajisäännöt kieltävät avatun (käytännössä paristovaihdetun) kilpailukortin käytön kisoissa. [1]

Leimasinlaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtöleimasin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtöleimasin ei rakenteellisesti eroa väliaikaleimasimesta. Lähtöleimasin tunnetaan myös nimellä 0-leimasin. Lähtöleimasimessa tunnusomaista on kuitenkin se, että ne on varustettu vilkahtavalla ledillä, jonka avulla suunnistaja voi havaita nollautumisen tapahtuneen. Lähtöleimasinta ei voi käyttää väliaikaleimasimena eikä maalileimasimena. 0-leimasimen käytön jälkeen emitin sisäinen kello on aktiivisena noin 3600 sekuntia, ellei sitä käytetä leimauksen väliaikaleimasimilla.

Väliaikaleimasin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väliaikaleimasin ei pysäytä emitin sisäistä kelloa vaan viestii kilpailukortille rastin koodin. Vanhan sukupolven leimasinlaitteissa (oranssi väri) on mahdollista välittää tieto rastilla käymisestä reaaliaikaisesti kilpailunseurantajärjestelmään erikoisvalmisteisella leimasinlaitteella, joka ulkoisesti vastaa lukuleimasinta. Tämä ei kuitenkaan pysäytä emitin sisäistä kelloa kesken suorituksen. Uuden sukupolven (keltaisista) leimasimista voidaan kaikista lukea väliaikatieto langattomasti käyttäen hyväksi valmistajan tarjoamaa väliaikarastijärjestelmää.

Maalileimasin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalileimasin on pääsääntöisesti koodiltansa 100.

Lukuleimasin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuleimasimen käyttö pysäyttää kilpailukortin sisäisen kellon ja lataa tiedot joko sarja- tai usb-kaapelia pitkin tietokoneella käytettävään ohjelmistoon.

Ohjelmistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa käytössä olevia Emit-järjestelmän kanssa yhteensopivia tulospalveluohjelmistoja ovat muun muassa:

Käyttöperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen radalle lähtöä suunnistajan mukana olevan Emit-kilpailukortin edellisen käyttökerran tiedot tyhjennetään lähtöleimasimessa. Kortin sisäinen kello nollataan ja kello lähtee käyntiin, kun kortti nostetaan lähtöleimasimesta. Kun suunnistaja rastilla käydessään leimaa korttinsa Emit-leimasimella, rekisteröi kortti rastin koodin ja kortin sisäisen kellon ajan. Kilpailukortin pohjassa olevaan pahviin tulee leimasimessa olevasta piikistä varmistusmerkintä, jota käytetään, jos sähköinen leimaus ei ole onnistunut.

Kilpailun jälkeen kilpailukortilla olevat leimausten aikatiedot siirretään lukuleimasimen avulla tulospalvelujärjestelmään. Leimausajoista lasketut rastiväliajat julkistetaan tavallisesti osana kilpailujen tuloksia. Kilpailupaikalla voidaan väliajat tulostaa paperiliuskalle leimausten purkulaitteella.

Järjestelmässä voi olla myös väliaikarasteja ("online-rasteja"), jotka lähettävät sähköisesti tiedon tuloslaskentaan rastilla käymisestä. Näin saadaan väliaikatietoja kilpailusta sen aikana. Paitsi kuulutuksen apuna tietoa voidaan käyttää viestikilpailussa seuraavan kilpailijan valmistautumiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sallitut kilpailukortit | Suomen Suunnistusliitto www.suunnistusliitto.fi. Viitattu 1.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]