Ely S. Parker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ely S. Parker eli Donehogawa, intiaani joka nousi armeijan upseeriksi ja intiaaniasiamieheksi 1800-luvulla.

Ely Samuel Parker (1825 – 31.elokuuta, 1895) oli seneca-heimoon kuulunut intiaani, josta tuli Yhdysvaltain armeijan upseeri ja vähäksi aikaa intiaaniasiain komissari.

Ely Parkerin alkuperäinen intiaaninimi oli Hasanoanda, mutta paremmin tunnettu on hänen myöhemmin ottamansa nimi Donehogawa "Läntisen oven pitäjä". Parker syntyi vuonna 1825 Tonawandan reservaatissa New Yorkin osavaltiossa William ja Elizabeth Parker -nimisten seneca-intiaanien lapseksi.[1] Kun nuori Ely Parker oli töissä varuskunnassa, sotilaat pilkkasivat tätä, kun hän ei osannut englantia. Parker lähti tämän jälkeen kristilliseen kouluun ja luki itsensä lakimieheksi, muttei saanut alan työpaikkaa, koska ei ollut virallisesti Yhdysvaltain kansalainen. Tämän jälkeen Parker hankkiutui ystäviensä avulla tekniseen opistoon ja luki itsensä insinööriksi, jossa ammatissa työskenteli sisällissotaan asti. Mm. Erien kanava laajennettiin ja ylläpidettiin Parkerin ohjauksessa. Toisaalta vuonna 1852 Parkerista tuli seneca-heimon ylipäällikkö. Parker tutustui Ulysses Grantiin, tulevan sisällissodan kuuluisaan johtajaan ja ystävystyi tämän kanssa. Parker yritti armeijaan pohjoisvaltioiden puolelle kun sisällissota syttyi, mutta alussa hänelle sanottiin, ettei sota ole intiaanien, vaan valkoisten sota. Parker pääsi sotaan vasta Grantin tukemana alussa adjutantiksi. Parker oli mukana mm. Vicksburgissa, Chattanoogassa ja Appomattoxissa. Parker jatkoi armeijassa vielä sisällissodan jälkeen vuoteen 1869 ja päätti sotilasuransa prikaatinkenraalina.

Parker avioitui Minnie Orton Sackettin kanssa 1867. Heillä oli yksi tytär Maud Theresa joka syntyi 1878.[1]

Intiaaniasiain komissaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parker pyrki tukemaan intiaaneja toimiessaan 1869-1871 intiaaniasiain komissaarina, jona nyt oli poikkeuksellisesti intiaani. Kun Parker tuki intiaaneja, hän hankki itselleen vihamiehiä valkoisten amerikkalaisten parista. Kun Parker hankki intiaaneille ruokaa luotolla, mikä hieman rikkoi säännöksiä, Parker joutui hallinnon kuultavaksi. Parkeria ei syytetty mistään mutta tapaus huononsi hänen mainettaan valkoisten parissa. Lopulta Parker päätti hakea virastaan eroa ja saikin sen. Tämän jälkeen Parker hakeutui liikealalle ja alussa rikastuikin. Sitten hän menetti omaisuutena pörssikurssien muutosten takia ja eli loppuvuotensa köyhänä miehenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Biography of Ely Samuel Parker The Newberry Library. Arkistoitu 22.7.2012. Viitattu 16.9.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ely S. Parker.