Elsa Holmsten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elsa Christina Holmsten-Wacklin (1709 tai 1710 Oulu20. lokakuuta 1735 Oulu) oli suomalainen varhainen naisrunoilija.

Elsa Holmsten oli naimisissa vuodesta 1734 postimestari Johan Wacklinin kanssa. Molemmat puolisot olivat kuuluneet yltiöpietisteihin ja lakanneet käymästä ehtoollisella ja jumalanpalveluksissa. Avioliittoon päästäkseen he luopuivat mielipiteistään ja palasivat takaisin valtiokirkon yhteyteen. Elsa Wacklin kuoli jo pari vuoden päästä 1736 vaikeaan synnytykseen.

Elsa Holmsten kirjoitti ruotsin kielellä neljä virttä jotka hänen puolisonsa Johan Wacklin suomensi 1737 ja julkaisi ne arkkiveisuina. Virsistä yksi Kiitos olkoon Jumalalle on mukana myös nykyisessä virsikirjassa (virsi 307).

Toivo Hyyryläinen on kirjoittanut Elsa Holmstenin elämästä Lasimeri-nimisen näytelmän

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joca cuole eläisäns, ei se cuole cuollesans, on nähtäwä påstmästarin Oulusa, Joh. Wacklinin, eläisä, rackahan puolisen, cuniasucuisen ja Jumalata racastanen Elsa Christina Holmstenin totisesta käändymisestä, eläwästä uscosta, christillisestä elämästä, ja sangen autuallisesta lopusta, joca, jälken rascan lapsen synnyttämisen kiwun, tapahdui, Oulusa toisna kymmenendenä p. Loca-cuusa w. 1735. Joista asioista sekä seurawaiset runot, että sen autuan edesmennen, Ruotzin kielestä suomexi käätyt jumaliset wirret jotakin tiedä andawat . Georg Wilhelm Londicer 1777 (1736)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]