Eleanor Jarman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eleanor Jarman (s. 1904, Sioux City - katosi 8. elokuuta 1940) oli yhdysvaltalainen vankikarkuri ja ryöstäjä, joka joutui FBI:n kymmenen etsityimmän henkilön listalle ja on ollut siitä lähtien kateissa lukuun ottamatta näyttäytymistään sukulaistensa luona vuonna 1975.

Varhainen elämä ja rikosura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eleanor Jarman oli Julius ja Amelia Berendtin perheen kahdeksasta lapsesta nuorin. Hän meni naimisiin ja sai kaksi lasta Leroy Jarmanin kanssa. Kun mies jätti perheen, Jarman muutti Chicagoon työskennellen tilapäistöissä kunnes tapasi George Dalen. Dale ylläpiti häntä taloudellisesti, vaikkakin Jarman myöhemmin väitti ettei tiennyt Dalen pystyneen siihen tekemällä ryöstöjä.

4. elokuuta 1933 Dale, Jarman ja Leo Minneci yrittivät ryöstää Chicagon West Side -kaupunginosassa sijaitsevan vaatekaupan. Kamppaillessaan kaupan omistajan Gustav Hoehin kanssa Jarman raapi häntä kynsillään mutta sitten Dale ampui kauppiaan.

Kun ryöstäjät pakenivat rikospaikalta, useat todistajat panivat merkille auton rekisterinumeron. Tämä johti poliisit Minnecin luo, jonka jälkeen myös muut ryöstöön osalliset pidätettiin pian. Dale syytti Minneciä ryöstöstä. Jarman sanoi, että hän ei tiedä, kumpi miehistä sen teki. Jarman väitti tuolloin olleensa takahuoneessa katsomassa vaatteita.

Kuitenkin todistajat kuvailivat kuinka Jarman ja Dale saapuivat kauppaan väittäen hänen uhanneen myyjää. Lehdistö teki Jarmanista päätekijän kaikkiin Dalen rikoksiin, kutsuen häntä the Blond Tigress -nimellä ja vertasivat häntä Bonnie Parkeriin.

Jarmania ei syytetty ryöstöistä mutta sen sijaan osallisuudesta Hoehin murhaan. Hänen puolustusasianajansa oli A. Jefferson Schultze. Syyttäjä Wilbur Crowley vaati kuolemanrangaistusta.

George Dale tuomittiin teloitettavaksi sähkötuolissa. Viimeisenä toiveenaan Dale kirjoitti rakkauskirjeen Jarmanille. Minneci ja Jarman tuomittiin vankeuteen, Jarman 199 vuodeksi. Jarmanin lapset määrättiin hänen siskonsa ja tämän aviomiehen, Hattie ja Joe Stockerin huollettavaksi.

Vangitsemisen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallivanki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavien seitsemän vuoden ajan Jarman käyttäytyi kuten mallivanki. Vuonna 1940 hän kuuli, että hänen poikansa suunnitteli karkaavansa ja huolestuneenna lapsistaan Jarman pakeni vankilasta 8. elokuuta. Hän pakeni Sioux Cityyn, varmisti että hänen lapsensa voivat hyvin ja sen jälkeen katosi jäljettömiin. FBI pani Jarmanin kymmenen etsityimmän rikollisen listalle, mutta häntä ei koskaan löydetty.

Vuoden 1975 sukulaisvierailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 Jarman ilmestyi vierailulle veljensä ja kälynsä, Otto ja Dorothy Berendtin, ja poikansa Leroyn luokse. Leroy yritti saada äitinsä antautumaan, mutta tämä kieltäytyi uskoen että FBI ei koskaan unohtaisi ja katosi jälleen.

Yritykset selvittää hänen olinpaikkaansa ovat epäonnistuneet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Eleanor Jarman