Koordinaatit: 51°26′N, 5°28′E

Eindhoven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eindhoven
Näkymä Eindhoveniin
Näkymä Eindhoveniin
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Eindhovenin sijainti
Eindhovenin sijainti

Koordinaatit: 51°26′N, 5°28′E

Valtio Alankomaat
Provinssi Pohjois-Brabant
Hallinto
 – Pormestari Rob van Gijzel
Väkiluku (2010) 219 877
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Liittoutuneet saapuvat Eindhoveniin kaupungin vapauttamisen jälkeen vuonna 1944
Eindhovenin keskustaa

Eindhoven ([ˈɛintˌɦoːvə(n)] Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?) on kaupunki Alankomaiden Pohjois-Brabantin maakunnassa. Kaupungissa on 219 877 asukasta (vuonna 2010).[1] Se on maan eteläosien suurin ja koko maan viidenneksi suurin kaupunki sekä tärkeä talouskeskus: kaupungin metropolialueen väkiluku on yli 725 000. 40 prosenttia Alankomaiden investoinneista tutkimukseen ja tuotekehitykseen tehdään Eindhovenin alueella.[2]

Alun perin kaupunki sijaitsi Dommel- ja Genderjokien yhtymäkohdassa, mutta nykyään vain Dommel virtaa sen läpi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brabantin Herttua Hendrik I myönsi Eindhovenille kaupunkioikeudet vuonna 1232. Kaupungissa oli tuolloin noin 170 rakennusta, ja kaupunginmuurin ulkopuolella seisoi pieni linna.lähde? Yksi kaupungin perustamiseen vaikuttanut tekijä oli sen sijainti Liègestä Hollantiin johtavalla kauppareitillä.

Eindhoven liitettiin Alankomaihin vuonna 1629. Kaupungin kasvu lähti vauhtiin vasta teollisen vallankumouksen myötä 1800-luvulla, ja nykyään kaupunki on väkiluvultaan Alankomaiden viidenneksi suurin: asukkaita on noin 220 000. Toisen maailmansodan pommitukset (Operaatio Market Garden) tuhosivat suuria osia kaupungista.

Suuryritykset kuten Philips ja DAF ovat tehneet Eindhovenista tärkeän teollisuuden ja teknologian keskuksen Alankomaissa. Eindhoven on myös tärkeä rautateiden solmukohta.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eindhovenissa toimii Philipsin työntekijöiden perustama jalkapalloseura PSV Eindhoven, joka pelaa Alankomaiden pääsarjassa. Toinen kaupungin jalkapalloseura on FC Eindhoven, joka pelaa Eerste divisiessä.

Maahockeyssa Eindhovenilla on kolme merkittävää joukkuetta: Oranje Zwart, Eindhovenese Mixed Hockey Club ja HC Eindhoven.

Eidhovenissa järjestetään useita urheilukilpailuja, ja vuodesta 1990 siellä ollaan pidetty vuosittainen maratonkilpailu. Vuonna 2008 siellä järjestettiin 29. uinnin pitkän radan Euroopan-mestaruuskilpailut.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eindhovenilla on seitsemän ystävyyskaupunkia:lähde?

Kartta Eindhovenin kunnasta. Rajat esittävät osoitteiden ja rakennusten perusrekisterin mukaisia asuinpaikkoja (Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplatsen).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Netherlands: largest cities and towns and statistics of their population World Gazetteer. Viitattu 24.12.2011.
  2. Facts & Figures Eindhoven Brainport. Viitattu 24.12.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]