Dýstos (järvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dýstos
Δύστος
Dýstos-järvi.
Dýstos-järvi.
Valtiot Kreikka
Paikkakunta Kými-Alivéri, Euboia, Keski-Kreikka
Koordinaatit 38°21′15″N, 24°07′53″E
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 16 m
Pinta-ala 5 km²
Suurin syvyys 2 – 3 m
Kartta
Dýstos

Dýstos (kreik. Δύστος) on järvi Euboian saarella Kreikassa. Sen pinta-ala on noin 5 neliökilometriä, mutta koko vaihtelee huomattavasti eri vuodenaikoina.[1] Dýstos on suurimmillaan noin neljä kilometriä pitkä ja noin kaksi kilometriä leveä. Järvi sijaitsee 16 metrin korkeudella merenpinnasta ja sen suurin syvyys on noin 2–3 metriä.

Dýstos-järvi sijaitsee Euboian keskiosissa Kými-Alivérin kunnan alueella kaakkoon Alivérin kaupungista. Se on saaren suurin järvi ja koko Kreikan saariston suurin luonnonjärvi. Saariston kaikista järvistä se on toiseksi suurin Kreetan Potamoín tekojärven jälkeen. Viime vuosina Dýstos on kärsinyt kuivumisesta sekä umpeenkasvamisesta ja pienentynyt. Järvi on paikallisesti merkittävä lintualue.[1] Järven itäpuoli on hedelmällistä tasankoa.

Järvi on saanut nimensä sen itärannalla olevalla kukkulalla sijainneesta antiikin aikaisesta Dystoksen kaupungista. Järven pohjoispuolella sijaitseva Dýstoksen kylä sekä Kými-Alivérin kunnan osa Dýstoksen kunnallisyksikkö, entinen itsenäinen kunta, ovat myös saaneet nimensä joko kaupungista tai järvestä. Järven ympärillä sijaitsevat myös kylät Prásino ja Koskiná.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dystos Lake Wonder Greece. Viitattu 3.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]