Durben järven taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Durben järven taistelu
Osa Baltian ristiretkiä
Päivämäärä:

1260

Paikka:

Liettua

Lopputulos:

Kalparitariston tappio

Osapuolet

Saksalainen ritarikunta

Liettualaiset

Komentajat

Burckhard von Hornhausen

mahdollisesti Treniota

Tappiot

150 ritaria

ei tiedossa

Durben järven taistelu oli Saksalaisen ritarikunnan ja samogitialaisten välillä käyty taistelu Kuurinmaan alueella Durben järven lähellä. Samogitialaiset voittivat ritarit ja aiheuttivat heille ritarikunnan määrällisesti pahimman tappion 1200-luvulla. Saksalainen ritarikunta menetti 150 ritaria ja joukkoa johtaneen Burckhard von Hornhausenin kuolleina.

Saksalaiset päättivät käydä taisteluun samogitialaisia vastaan Durben järven lähellä kuultuaan näiden olevan alueella ryöstöretkellä. Ritarien lisäksi heidän joukoissaan oli heidän virolaisia ja kuurilaisia liittolaisiaan, jotka pakenivat joukoista taistelun alussa. Samogitialaiset piirittivät ritarit aiheuttaen näille suuret tappiot. Taistelusta on yksityiskohtainen kuvaus Liivinmaan riimikronikassa, mutta se ei mainitse samogitialaisten johtajan nimeä. Simon Grunau mainitsee 1500-luvulla kirjoittamassaan kronikassa liettualaisten johtajan olleen Treniota.

Ritarikunnan tappio innoitti kuurit ja semgallit kapinaan ritarikuntaa vastaan ja näiden heimojen onnistuikin vapauttaa itsensä, vaikkakin ne alistettiin saksalaisvaltaan myöhemmin. Samoin muinaispreussilaiset kapinoivat taistelun innoittamina Herkus Mantasin johdolla. Tästä alkoi niin sanottu suuri preussilaiskapina, joka päättyi muinaispreussilaisten tappioon vuonna 1267.