Durak (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Durak
Korttimäärä 36 tai 52
Pelaajamäärä 2–6
Korttien järjestys suurimmasta pienimpään A-K-Q-J-10-9-8-7-6

Durak (ven. дурак) on venäläinen korttipeli, jossa tavoitteena on päästä kädessä olevista korteista eroon. Pelaaja, jolla on viimeisenä kortteja kädessään, on durak eli tyhmyri.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelissä käytetään 52 kortin pakkaa. Pelistä on myös 36 kortin variaatio, jossa kortit kakkosesta viitoseen poistetaan pakasta. Korttien arvojärjestyksessä kakkoset ovat pienimpiä ja ässät suurimpia.
  • Yksilöpelissä pelaajia voi olla 2–6. Sopivin pelaajamäärä on neljä tai viisi.

Jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jokaiselle pelaajalle jaetaan kuusi korttia, jonka jälkeen seuraava pakasta nostettu kortti asetetaan poikittain pakan alle, numeropuoli ylöspäin. Tämän kortin maa on valtti.
  • Pakkaa ei nosteta ennen jakamista, mutta jakaja voi ehdottaa nostamista jollekin pelaajalle. Mikäli pelaaja koskee pakkaan, hänestä tulee tyhmyri, ja hän saa hoitaakseen jakajan tehtävät.
  • Pelin häviäjä toimii seuraavan jaon jakajana.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli koostuu hyökkäyksistä, joissa yksi pelaaja on kaataja ja loput hyökkääjiä.

  1. Pelin aloittaa pelaaja, jolla on pienin valtti.
  2. Pelaaja aloittaa ensimmäisen hyökkäyksen lyömällä minkä tahansa käsikorttinsa vasemmalla puolellaan olevalle pelaajalle. Tästä pelaajasta tulee kaataja. Hyökkääjä voi lyödä pöytään useita samanarvoisia kortteja.
    1. Kaataja voi kaataa hyökkääjän kortin (hyökkäyskortin) samaa maata olevalla, arvoltaan suuremmalla kortilla tai valtilla. Valtin voi kaataa vain suuremmalla valtilla.
    2. Hyökkääjät voivat lisätä pöytään hyökkäyskortteja, mikäli lisättävän kortin numeroarvo on sama jo ennestään pöydällä olevan kortin kanssa (kaatavan tai kaadettavan). Kaatajalle voidaan lyödä enintään kuusi korttia kaadettavaksi. Jos hyökkääjät lyövät suuremman määrän kortteja pöytään, kaataja saa päättää, mitkä kortit hän haluaa kaataa.
    3. Kaataja voi myös siirtää kaatovuoron seuraavalle pelaajalle (laittaa kortit eteenpäin), mikäli pöydässä on vain samanarvoisia kortteja, ja kaatajalla on myös vähintään yksi samanarvoinen kortti kädessään. Kaataja siirtää kaatovuoron seuraavalle pelaajalle asettamalla tämän kortin/kortit pöytään.
    4. Hyökkäys onnistuu, mikäli kaataja ei pysty kaatamaan kaikkia pöydässä olevia hyökkäyskortteja. Tällöin kaatajan on nostettava kaikki hyökkäykseen osallistuneet kortit, ja hänen vasemmalla puolellaan oleva pelaaja lyö seuraavan hyökkäyksen ensimmäisen kortin.
    5. Hyökkäys on torjuttu, kun kaataja kykenee kaatamaan kaikki hyökkäyskortit. Torjutun hyökkäyksen jälkeen hyökkäys- ja kaatokortit poistetaan pelistä. Kaataja lyö ensimmäisen hyökkäyskortin seuraavassa hyökkäyksessä.
  3. Mikäli pelaajalla on hyökkäyksen jälkeen vähemmän kuin kuusi korttia kädessään, hänen on nostettava lisää kortteja pakasta. Ensimmäisenä pakasta nostaa ensimmäisen hyökkäyskortin lyönyt pelaaja. Nostovuoro kiertää myötäpäivään. Torjutun hyökkäyksen jälkeen kaataja nostaa aina viimeisenä. Käsikortteja ei voi täydentää hyökkäyksen ollessa kesken.
  4. Pakan loputtua pelataan käsikortit loppuun.

Variaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paripeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelissä on neljä pelaajaa, jotka pelaavat pareittain.
  • Samassa parissa olevat jäsenet istuvat kasvokkain.
  • Pelaajat hyökkäävät aina vasemmalla puolella olevaa pelaajaa vastaan, kuten yksilöpelissäkin. Paripelissä tosin kaatajan pari voi käyttää omia käsikorttejaan hyökkäyskorttien kaatamisessa.
  • Paripelin haastetta lisää se, että vastustajapari pitäisi pystyä voittamaan ilman tietoa oman parin käsikorttien vahvuudesta. Pelaaja voi kehottaa pariaan lyömään pöytään kortteja, mikäli hänellä itsellään ei ole siihen mahdollisuutta. Sen sijaan kiellettyä on keskenään keskusteleminen käsikorttien arvoista, valttien lukumäärästä yms.
  • Säännöt ovat samat kuin yksilöpelissä, lukuun ottamatta seuraavia seikkoja:
  1. Koska joka hyökkäyksessä on kaksi kaatajaa ja kaksi hyökkääjää, hyökkäyskorttien maksimimäärä on 12.
  2. Kaatovuoroa ei voi siirtää eteenpäin.
  3. Käsikortit täydennetään pakasta järjestyksessä
    1. Ensimmäisen hyökkäyskortin asettanut pelaaja
    2. Hänen parinsa
    3. Kaatajan pari
    4. Kaataja

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]