Dunbarin luku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dunbarin luku on teoreettinen kognitiivinen raja ihmisten lukumäärälle, johon keskiverto ihmisyksilö voi ylläpitää pysyviä sosiaalisia suhteita. Nämä suhteet ovat sellaisia, joissa ihminen tietää, kuka kukin henkilö on ja kuinka kukin ihminen on suhteessa toisiin ihmisiin.[1] Suurempi määrä ihmisiä tarvitsee tavallisesti rajoitetumpia sääntöjä, lakeja, ja tarvitsee normeja ollakseen vakaita suhteita ja koheesiivista ryhmää. Dunbarin luvulle ei ole määritelty täsmällistä arvoa, mutta yleisesti sen arvioidaankenen mukaan? olevan ihmisellä 150. Eri kädellislajeilla luku vaihtelee korreloiden isoaivojen kuorikerroksen koon kanssa.

Dunbarin luvun esitti julkisuuteen brittiläinen kädellislajien käyttäytymisen tutkimiseen ja vertailuun omistautunut antropologi Robin Dunbar, joka teoretisoi, että "tämä raja on suora funktio relatiiviselle neokorteksin koolle, joka tämä käänteisesti määrää ryhmän koon... Neokortiaalinen prosessointikapasiteetti on yksinkertaisesti määrä yksilöille, joihin voidaan pitää pysyvää persoonallista suhdetta."lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gladwell, Malcolm (2000). The Tipping Point - How Little Things Make a Big Difference. Little, Brown and Company, 177-181,185-186. ISBN 0-316-34662-4. 

Lisätietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dunbar, R.I.M. (1992) Neocortex size as a constraint on group size in primates, Journal of Human Evolution 22: 469-493.
  • Dunbar, R.I.M. (1993), Coevolution of neocortical size, group size and language in humans, Behavioral and Brain Sciences 16 (4): 681-735.
  • Edney, J. J. (1981a). Paradoxes on the commons: Scarcity and the problem of equality. Journal of Community Psychology, 9, 3-34.
  • Sawaguchi, T., & Kudo, H. (1990), Neocortical development and social structure in primates, Primates 31: 283-290.
  • Wong, David (2005) Inside the Monkeysphere, a semi-satirical introduction to Dunbar's Number for the average internet user.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]