Due diligence

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Englanninkielinen termi due diligence on suomen kielessä käytössä vain liike-elämässä ja yleensä vain suppeammassa merkityksessä suunnitellun yrityskaupan osapuolen suorittamaa yrityskaupan kohteen tarkastusta. Tällä kartoitetaan ennakolta yrityskauppaan liittyviä riskejä ja vastuita. Englannin kielessä termi tarkoittaa asianmukaista huolellisuutta ylipäätään kaikissa liikemaailman asioissa ja myös elämässä yleensä.[1]

Due diligence on läpileikkaus yrityksen liiketoimintaan ja siihen liittyviin riskeihin. Se auttaa näkemään, millaisia mahdollisuuksia tehty kauppa tarjoaa tulevaisuudessa ostajayrityksen liiketoiminnalle. Lisäarvo syntyy tehtyjen havaintojen analyysistä ja toimenpide-ehdotuksista.

Yrityskauppaprosessissa merkittäviä tekijöitä ovat neuvottelut ja due diligence -prosessi, jotka muodostavat perustan kaupan kohteena olevan liiketoiminnan strategisten ja taloudellisten etujen sekä mahdollisten riskien huolelliselle arvioinnille. Näin ostajalle ja myyjälle syntyy tarkempi käsitys kaupan kohteesta ja sen toteuttamiseen tarvittavista kauppaehdoista.

Due diligence -tarkastus voidaan suorittaa niin sanottuna vendor due diligence -tarkastuksena tai ostajan due diligence -tarkastuksena[2]. Vendor due diligence, eli myyjän due diligence, on prosessi, jossa myyjä tarjoaa yrityksensä tarkastettavaksi potentiaalisten ostajien näkökulmasta. Tämä tarkastus suoritetaan yleensä ennen kuin yritys laitetaan myyntiin, ja sen tavoitteena on tunnistaa kaikki mahdolliset ongelmat tai riskit, jotka voivat vaikuttaa yrityksen myyntiarvoon tai johtaa kaupan epäonnistumiseen. Myyjä voi myös käyttää vendor due diligence -tarkistusta valmistautuakseen paremmin tuleviin neuvotteluihin ja vastaamaan ostajien kysymyksiin.

Ostajan due diligence, eli ostajan suorittama due diligence, on prosessi, jossa ostaja tutkii myytävää yritystä yksityiskohtaisesti ennen kaupan solmimista. Ostajan due diligence tarjoaa ostajalle mahdollisuuden saada syvällistä tietoa yrityksestä, sen liiketoiminnasta, taloudesta ja juridisesta tilasta. Tämä tieto auttaa ostajaa arvioimaan, onko yrityskauppa hyvä investointi ja auttaa tunnistamaan potentiaaliset riskit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]