Doomtrooper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Doomtrooper on 1990-luvulla Bryan Winterin kehittämä ja Target Games AB:n julkaisema Tekno-fantasia korttipeli, jossa taistellaan ihmisillä ja erilaisilla olioilla maailman herruudesta pahaa Pimeyden Legioonaa vastaan. Peli sijoittuu Mutant Chroniclesin laajaan futuristiseen maailmaan. Peli muistuttaa etäisesti erittäin suosittua Magic: the Gathering -peliä, jossa on samanlaiset perusperiaatteet.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä tarkoituksena on vastustajan sotureiden tuhoaminen omilla sotureilla, sekä erilaisilla sotureita sekä itse pelaajaa edesauttavilla korteilla. Pelaaja joka onnistuu ansaitsemaan sovitun määrän "voittopisteitä" voittaa. Yleensä peliä pelataan kuudellakymmenellä valmiiksi valitulla kortilla, mutta peli voidaan soveltaa myös sekalaisella pakalla pelattavaksi. Sekaisin voi olla myös sekä hyvien, -että pahojen joukkoja. Peliä voi pelata lukematon pelaajamäärä kerrallaan, mutta suositus on enintään 8 pelaajaa, joko joukkueissa tai kaikki-vastaan-kaikki -periaatteella.

Yleisin keino kerätä Voittopisteitä on surmaamalla vastustajan sotureita, mutta pisteitä on myös mahdollista ansaita muun muassa erilaisilla tehtävillä ja erikoiskorteilla. Oleellinen osa peliä on myös ns. Pelipisteet, joilla voi palkata sotureita sekä suorittaa paljon muita erilaisia hyödyllisiä toimintoja muun muassa loitsujen taikominen. Pelipisteet merkitsevät Doomtrooperissa selviytymistä, joten yleensä pelaajat, jolla on pulaa näistä pisteistä joutuvat helposti alakynteen ja muiden pelaajien sorrettavaksi.

Jokaisella pelaajalla vuoronsa alussa kolme "toimintoa", joita tekemällä peli etenee. Kun kaikki toiminnot on kulutettu, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Kun pelissä pelaa jonkun kortin, se yleensä vaatii yhden toiminnon kuluttamisen, mutta joidenkin korttien pelaamiseen saattaa kulua jopa kaikki kolme toimintoa. Noin puolet korteista on kuitenkin kortteja mitkä voi pelata milloin tahansa ilman toimintoa. Toimintoja voi käyttää myös erilaisten pelattujen korttien aktivoimiseen, esimerkiksi toisen pelaajan rakennusten tuhoamiseen tykistöllä. Toimintojen käyttötapoja ja niiden kombinointitekniikoita on lähes lukematon määrä, ja tämä elementti onkin avain tekemään pelistä mielenkiintoisen ja ennalta-arvaamattoman, sekä erittäin strategisen.

Korttityypit ja tuotantosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli koostuu 7 peruskorttityypistä; Sotureista, Tehtävistä, Varusteista, Suojista\Rakennuksista, Pimeyden Symmetriasta, Loitsuista sekä Erikoiskorteista. Myöhemmissä tuotantosarjoissa peliin tuli mukaan myös Relicit, Warzonet, Ki-Powerit, Alliancet, Beastit sekä Infokortit. Kokonaisuudessaan korttityyppejä on siis 13. Pelin eri tuotantosarjat (listattu ilmestymisjärjestyksessä) ovat:

  • Inquisition
  • Warzone
  • Mortificator
  • Golgotha
  • Apocalypse
  • Paradise Lost

Viimeisenä mainittu Paradise Lost tuo sarjaan uutta ulottuvuutta esitellen 4 kokonaan uutta joukkuetta, jotka lajitellaan omaan ryhmäänsä, heimoihin. Nämä heimojoukkueet ovat: Crescentia, Lutherian Triad, Sons of Rasputin ja Templars.

Doomtrooper ja nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli menestyi aikanaan huonosti, eikä pärjännyt pelattavuudessaan Magicille, ja onkin siksi nykyisin melko tuntematon. Ilmeisin syy tähän on varmaankin se että pelin säännöt sisältää lukemattoman määrän ns. porsaanreikiä jotka luovat epäselvyyttä ja väittelytilanteita. Myös pelin suomenkielinen painos on erittäin ala-arvoisesti käännetty, joten suomenkielisillä korteilla pelaaminen on hankalaa ja turhauttavaa.

Pelillä on kuitenkin pieni, mutta uskollinen pelaajamäärä, joista osa järjestää nykyäänkin vielä virallisia turnauksia Suomessakin. Suurin vaikuttaja Doomtrooperiin Suomessa on Tomi "Nipa" Nieminen, joka on muun muassa kehittänyt peliin omatekoisia korttisarjoja. Hän on tunnettu laajalti Doomtrooper yhteisöissä, ja toimii nykyisin internetissä Gatling Enginen parissa, jossa Doomtrooperiakin pelataan huomattavasti live-otteluita enemmän.

Kortteja saa nykyisin vain harvoista alan liikkeistä, mutta nettihuutokaupoista kannattaa pelistä kiinnostuneiden tarkkailla tilannetta.

Muut tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doomtrooper korttipeli ei ole ainut tuote, joka on yhteydessä Mutant Chroniclesin maailmaan. Aiheesta on tehty muun muassa Pelifiguureita, sarjakuvaa, sekä itsenäinen Dark Eden korttipeli, joka sijoittuu Paradise Lost tuotantosarjan tapahtumiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]