Dingo (panssariauto)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee australialaista Dingo panssariautoa. Iso-britannialaista panssariautoa käsittelee artikkeli Daimler Dingo ja saksalaista modernia panssariautoa artikkeli ATF Dingo.
Dingo Scout Car
Dingo scout car at the 2007 Australian War Memorial open day.jpg
Aseen tyyppi Panssariauto
Alkuperämaa Australian lippu Australia
Palvelushistoria
Palvelusvuodet 1942-1945
Valtion käytössä Australian lippu Australia
Sodissa Toinen maailmansota
Valmistushistoria
Valmistajat Ford Motor Company
Valmistusvuodet 1942.
Valmistusmäärä 245 kappaletta
Tekniset tiedot
Paino 4 500 kiloa
Pituus 4.6 metriä
Leveys 2.1 metriä
Korkeus 1.9 metriä
Miehistö Kaksi henkeä (komentaja ja kuljettaja)
Panssarointi Edessä 30 mm, takana ja sivuissa 10 mm
Pääaseistus .303 British kaliberinen Bren LMG
Moottori Ford V8
Teho 85 tai 95 hv
Huippunopeus 95 km/h

Dingo Scout Car on australialainen Ford Motor Companyn valmistama toisessa maailmansodassa käytetty panssariauto. Autoa valmistettiin vuonna 1942 yhteensä 245 kappaletta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan alkaessa Australian armeija oli heikosti varustettu. Armeijalla oli vähän panssaroituja ajoneuvoja. Perinteisesti Iso-Britannia oli toimittanut kalustoa Australian armeijalle mutta sodan alkaessa Britannian teollisuus oli sidottu maan omiin sotaponnisteluihin. Tästä tilanteesta johtuen Australia oli pakotettu valmistamaan itse tarvittavaa lisäkalustoa.

Dingo Scout Car perustui Fordin siviilimallin autoon, johon yhdistettiin Marmon-Herringtonin valmistama nelivetoinen voimansiirto. Dingon moottorina toimi Fordin joko 85 tai 95 hevosvoimanen V8 polttomoottori ja sen panssaroinnin valmisti Victorian Railways. Auto aseistettiin Bren LMG konekiväärillä ja sen sarjavalmistus alkoi vuonna 1942.

Dingo Scout Carin ongelmaksi muodostui sen suuri paino, joka heikensi auton maasto-ominaisuuksia. Painosta johtuen jopa sen etuakseli saattoi vääntyä ajettaessa huonossa maastossa. Paino-ongelman ratkaisuksi Dingosta suunniteltiin kevyemmin panssaroitu malli, joka ei kuitenkaan päätynyt koskaan tuotantoon. Vuoden 1942 lopussa tuontilanne muuttui ja panssariautojen tuonti Australiaan oli taas mahdollista. Dingo korvattiinkin muilla ajoneuvoilla ja se poistettiin lopullisesti Australian armeijan käytöstä vuonna 1945. Muutamia käytöstä poistettuja Dingoja on edelleen jäljellä museoituna panssarimuseoissa sekä yksityisomistuksessa.

Dingo Scout Car sotilasparaatissa vuonna 1942.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dingo (panssariauto).
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dingo (scout car)