Dinah Washington

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dinah Washington
Washington vuonna 1962
Washington vuonna 1962
Henkilötiedot
Syntynyt29. elokuuta 1924
Tuscaloosa, Alabama, Yhdysvallat
Kuollut14. joulukuuta 1963 (39 vuotta)
Ammatti laulaja
Muusikko
Laulukielet englanti
Tyylilajit
Soittimet piano
Levy-yhtiöt EMUS
Palkinnot

Grammy (1959)

Aiheesta muualla

Dinah Washington (alun perin Ruth Lee Jones, 29. elokuuta 1924 Tuscaloosa, Alabama14. joulukuuta 1963) oli yhdys­valtalainen blues-, rhythm and blues- ja jazzlaulaja.

Varhainen elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washington muutti perheensä mukana jo lapsena Chicagoon. Hän lauloi kirkkokuorossa omalla nimellään samaan aikaan, kun jo esiintyi ravintoloissa nimellä Washington, mutta ei suostunut myöhemmin levyttämään gospelmusiikkia. lähde?

Washington voitti harrastajaesiintyjäkilpailun 15–vuotiaana ja alkoi esiintyä yökerhoissa pianistina ja laulajana vuonna 1942. Sieltä hänet löydettiin Lionel Hamptonin yhtyeeseen. Samassa yhteydessä Ruth Jones sai taiteilijaimen Dinah Washington.[1]

Washington sai Grammy-palkinnon kappaleesta ”What a Diff’rence a Day Makes” parhaana rhythm and blues -esityksenä vuonna 1959.[1] Saman­niminen albumi ei saanut kriitikoilta myönteistä vastaan­ottoa, vaan sitä syytettiin kaupallisuudesta. Albumi olikin kaupallinen menestys. Sittemmin Washington jatkoi samalla linjalla.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washingtonin yksityis­elämä oli rikkonaista. Hän ehti olla naimisissa seitsemän kertaa ja hänellä oli useita rakastajia, joista yksi oli Quincy Jones. Washington kuoli 39-vuotiaana laihdutus­lääkkeen ja alkoholin yliannostukseen.[1] Hänen hautansa on Burr Oak -hautaus­maalla Alsipissa Illinoisissa.[2]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Haskins, Jim: Queen of the Blues: A Bio­graphy of Dinah Washington. William Morrow & Co, 1987. (englanniksi)
  1. a b c Richard S. Ginell: Biography All Music Guide. Viitattu 20.1.2024.
  2. Dinah Washington Find a grave. Viitattu 20.1.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]