Dinah Washington

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dinah Washington vuonna 1952.

Dinah Washington (alun perin Ruth Lee Jones, 29. elokuuta 1924 Tuscaloosa, Alabama14. joulukuuta 1963) oli yhdysvaltalainen blues-, R&B- ja jazzlaulaja.

Washington muutti perheensä mukana jo lapsena Chicagoon. Hän lauloi kirkkokuorossa omalla nimellään samaan aikaan kun jo esiintyi ravintoloissa nimellä Washington, mutta ei suostunut myöhemmin levyttämään gospelmusiikkia. Washington aloitti julkisen esiintymisen vuonna 1942 ja liittyi pian Lionel Hamptonin yhtyeeseen. Häntä on ainutlaatuisen äänensä vuoksi sanottu bluesin kuningattareksi.

Washington sai Grammy-palkinnon kappaleesta "What a Diff'rence a Day Makes" parhaana R&B-esityksenä 1959. Samanniminen albumi What a Diff'rence a Day Makes ei saanut kriitikoilta myönteistä vastaanottoa, vaan sitä syytettiin kaupallisuudesta. Se olikin kaupallinen menestys. Sittemmin Washington jatkoi samalla linjalla.

Washingtonin yksityiselämä oli rikkonaista. Hän ehti olla naimisissa seitsemän kertaa ja hänellä oli useita rakastajia, joista yksi oli Quincy Jones. Washington kuoli 39-vuotiaana laihdutuslääkkeen ja alkoholin yhdistelmään. Hänen hautansa on Burr Oak -hautausmalla, Alsipissa Illinoisissa.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]