Koordinaatit: 49°21′N, 6°43′E

Dillingen/Saar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dillingen/Saar
vaakuna
vaakuna

Dillingen/Saar

Koordinaatit: 49°21′N, 6°43′E

Valtio Saksa
Osavaltio Saarland
Piirikunta Saarlouis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 22,1 km²
Korkeus 183 m
Väkiluku (2018) 20 048[1]
 – Väestötiheys 909 as./km²
Postinumero 66763
Suuntanumero(t) 06831

Dillingenin sijainti Saarlouisin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Saarlandin osavaltiossa.

Dillingen/Saar on kaupunki Saarlouisin piirikunnassa Saarlandin osavaltiossa Lounais-Saksassa. Kaupungissa on runsaasti metalliteollisuutta.

Dillingen sijaitsee Saarlandin länsiosassa pääosin Saar-joen itäpuolella. Linnuntie-etäisyys Saarbrückenistä on noin 25 kilometriä luoteeseen ja Luxembourgista noin 50 kilometriä kaakkoon.[2]

Dillingen nivoutuu yhteen Saarlouisin kaupunkialueen kanssa. Kaupungin keski- ja pohjoisosassa on metsämaata, länsiosassa on 23-hehtaarinen lintujärvi Dillinger See. Dillingenin koostuu kolmesta kaupunginosasta: Dillingen, Pachten ja Diefflen.

Saarin laaksossa on asuttu jo kivikaudella. Dillingenin juuret ovat gallo-roomalaisessa asutuskeskuksessa nimeltään Contiomagus, joka sijaitsi nykyisen Pachtenin kaupunginosan alueella. Dillingenistä ja Pachtenista on ensimmäiset maininnat 1100-luvulta muodossa Dullinga ja Pahta. Kyse on Trierin piispan Albero von Montreuilin dokumentista. Diefflenistä on ensimmäinen asiakirjamaininta vuodelta 1324 ja Dillingenin vanha linna mainitaan ensi kerran vuonna 1357. Kolmikymmenvuotinen sota oli Dillingenille tuhoisa ja Ranskan–Hollannin sodassa 1670 paikkakunta jäi jälleen sodan jalkoihin. Vuonna 1685 Dillingen sai kuningas Ludvig XIV:ltä luvan perustaa rautahytin. Syntyi Dillinger Hütte, joka hallitsi paikkakunnan talouselämää 1800-luvulla. Rautatieverkkoon Dillingen liitettiin 1858. Kaupunkioikeudet Dillingenille myönnettiin 1949.

Pachten liitettiin Dillingeniin 1936 ja Diefflen 1969.

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metalliteollisuus on ollut Dillingenin keskeinen elinkeino sekä historiallisesti että nykyaikana. Terveydenhuolto ja koulutus työllistävät merkittävästi.

Dillingenin rautatieasema sijaitsee Saarin radan (Saarstrecke) varrella 27 kilometriä Saarbrückenin päärautatieasemalta. Rataosuudella operoi Südwest-Express eli SÜWEX. Moottoritie BAB 8 on reititetty Dillingenin länsi- ja eteläpuolitse. Saarbrückeniin vievä BAB 620 erkanee BAB 8:sta aivan Dillingenin lounaispuolella.

Lähteet ja viitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Dillingen/Saar