Digital Addressable Lighting Interface

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DALI-laitteita: käyttöpaneeli, kaukosäädin ja liiketunnistin.

Digital Addressable Lighting Interface eli DALI on digitaalinen valaistuksen ohjausväylä esimerkiksi elektronisille liitäntälaitteille ja himmentimille ja standardi, joka kuvaa digitaalista kommunikaatiota valaistuslaitteiden välillä.

DALI perustettiin markkinoita hallinneen analogisen 1-10V järjestelmän seuraajaksi sekä avoimen standardin kilpailijaksi suljetulle DSI-protokollalle. DALI on standardisoitu kansainvälisen sähköteknisen komission loisteputkivalaisinstandardi IEC 60929 mukaan.

DALI perustuu laitekohtaiseen ohjaukseen. Yhden ohjaus/ohjelmointi-laitteen verkossa voi olla enimmillään 16 ohjattavaa ryhmää ja 16 erilaista valaistustilannetta sekä 64 kuormaliitäntää tai ohjauslaitetta. Moduulirakenteen vuoksi DALI-järjestelmää voidaan myös laajentaa. DALI voidaan liittää myös eri taloautomaatiojärjestelmien aliverkoksi valaistuksessa.

Ominaisuuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • DALI on avoin protokolla, johon kaikki valmistajat voivat päästä.selvennä
  • DALI on hajautettu väylä, jonka vuoksi se ei tarvitse keskusyksikköä. Jokaisessa DALI-laitteessa on muisti, johon tallentuvat kaikki sen asetukset: osoite, jäsenyys eri ryhmissä, valaistustilanteet.
  • DALI-järjestelmää ei ole määritetty heikkovirtajärjestelmäksi IEC 61140 -standardin mukaan, minkä vuoksi se voi toimia myös vahvavirtakaapelien vieressä tai osana monijohtokaapelia.selvennä DALI-väylässä on myös suoja sitä varten, jos se kytkettäisiin vahingossa vahvavirtakaapeliin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]